Home
tentoonstellingen

29 augustus t/m 8 oktober 2023

Burgmeester in vol ornaat

Henri Lenferink neemt afscheid van Leiden

Op 1 september 2023 stopt Henri Lenferink als burgemeester van Leiden. Met ruim 20 jaar is hij de langstzittende burgervader van ons land. Hij vervulde zijn functie serieus, met zo nu en dan een ludieke historische kwinkslag. Zo droeg hij sinds 2011 tijdens de viering van Leidens Ontzet een antiek traditioneel burgemeesterspak. Tot en met 8 oktober is in het museum zo'n ambtskostuum van dichtbij te bewonderen.

Ambtskostuum van jhr. mr. Frans van Kinschot, 1919-1920 
Ambtskostuum van jhr. mr. Frans van Kinschot, 1919-1920 

Stukje folklore

In 1994 wordt het ambtskostuum van de burgemeester bij Koninklijk Besluit afgeschaft. Dit ‘stukje folklore’ is niet meer van deze tijd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1849, tijdens de inhuldiging van Koning Willem III, draagt elke burgemeester nog een ambtskostuum van zwarte lakense stof. Vier jaar later volgt de officiële beschrijving van het kostuum met in zilver geborduurde eikentakken op de kraag. Een ‘degen en driekanten hoed met zwarte pluimen’ maken het geheel compleet.

In de collectie

Het pak dat in Museum De Lakenhal te zien is, was oorspronkelijk van Frans van Kinschot, die van 1946 tot 1964 burgemeester van Leiden was. Dankzij bemiddeling van Henri Lenferink, tot 1 september van dit jaar burgemeester van Leiden, kon het ambtskostuum in 2015 in de collectie van Museum De Lakenhal worden opgenomen.

OLGA VAN ITERSON-KNOEPFLE, PORTRET VAN JHR. MR. DR. N.C. DE GIJSELAAR, EERSTE KWART 20STE EEUW
OLGA VAN ITERSON-KNOEPFLE, PORTRET VAN JHR. MR. DR. N.C. DE GIJSELAAR, EERSTE KWART 20STE EEUW