Home

‘Het Grote Gele Doek’ van Jan Wolkers te zien in Oegstgeest

Van 18 t/m 26 oktober is de tentoonstelling ‘Jan Wolkers terug naar Oegstgeest’ te zien in Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. Topstuk van de tentoonstelling is ‘Het Grote Gele Doek’ uit de collectie van Museum De Lakenhal. Onno Blom, biograaf van Jan Wolkers, stelde de tentoonstelling samen.

De Wolkers-expositie in Oegstgeest omvat olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen. Topstuk van de expositie is ‘Het grote gele doek’, het laatste grote werk van Wolkers, dat nummer 2006 draagt. Wolkers gaf zijn schilderijen nooit titels, maar nummers en signeerde alleen aan de achterkant, om het kleurbeeld van het schilderij niet te doorbreken.

Het cadmiumgele doek, dat eigendom is van Museum De Lakenhal, verwijst regelrecht naar de tulpenboom van Boerhaave op Oud-Poelgeest. Wolkers plantte een stekje van deze boom naast zijn atelier op Texel. Hij was elk voorjaar weer geïmponeerd door de gele herfstblaadjes, die zijn tulpenboom liet vallen. Hij voltooide het werk kort voor zijn dood.

De expositie is samengesteld door de Leidse journalist en schrijver Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers. Conservator Blom selecteerde uit de nalatenschap van de schrijver nog niet eerder geëxposeerde schilderijen en daarnaast werken, die direct verband houden met Wolkers' jeugd in Oegstgeest en zijn verblijf op Oud-Poelgeest. Een aantal getoonde werken zal ook voor het publiek te koop zijn. De expositie omvat daarnaast ook historisch biografisch materiaal van de bekende schrijver/beeldhouwer/schilder. Ook wordt een aantal filmfragmenten over de schrijver getoond.

De expositie ‘Jan Wolkers terug naar Oegstgeest’ is onderdeel van de Wolkersweken in Oegstgeest, die worden gehouden bij gelegenheid van zijn tiende sterfdag. Twee weken lang vinden er activiteiten plaats waarin Wolkers centraal staat.

Praktische informatie

  • Datum: 18 t/m 26 oktober 2017
  • Locatie: Kasteel Oud-Poelgeest, Poelgeesterweg 1, Oegstgeest
  • Entree: €5
  • Meer informatie & tickets: via Kasteel Oud-Poelgeest