Home
programma mbo

INSPIRATIERONDLEIDING MODE & INTERIEUR

Professionals uit de creatieve industrie kijken graag naar het werk van andere kunstenaars en vormgevers. Gebruik van vormen, kleuren en materialen, iedereen zoekt naar inspiratie. In de rijke collectie van Museum De Lakenhal is van alles te ontdekken. Tijdens deze themarondleiding maken de studenten kennis met kunst, vormgeving en architectuur uit verschillende tijden. De studenten duiken daarbij vooral in de geschiedenis van de Leidse lakenindustrie, de naamgever van het museum. Zeven eeuwen lang werden in Leiden wollen stoffen van de allerhoogste kwaliteit geproduceerd. De keurloodjes zijn tot in China teruggevonden. Innovatie, ambacht en ontwerp gaan hand in hand bij het Nieuw Leids Laken, dat in opdracht van het museum wordt ontworpen door toonaangevende Nederlandse ontwerpers als Christie van der Haak en Edwin Oudshoorn. De studenten sluiten het programma af met een eigen opdracht. Ze krijgen de tijd om fragmenten uit de collectie van het museum te verzamelen. Ze fotograferen daarvoor details uit kunstwerken of bijvoorbeeld het gebouw. De museumdocent helpt de studenten om hiervoor een plan van aanpak te bedenken. Is het gelukt om inspiratie te vinden? Thuis of op school kunnen ze de foto’s omzetten in een (digitaal) moodboard.

Deze museumles is geschikt voor studenten textiele vormgeving, mode, interieur en andere opleidingen waarin stof de hoofdrol speelt.

leerdoelen

Studenten leren:
• dat beeldende kunst en vormgeving heel verschillende uitingsvormen kunnen hebben
• hoe je kunst kan bekijken, bespreken en interpreteren
• door kunstenaars gemaakte keuzes in vorm, kleur en materiaal te bestuderen en bespreken
• dat door anderen gemaakte kunst en vormgeving van vroeger en nu hen kan inspireren in de eigen werkpraktijk
• dat ze de collectie en het interieur van Museum De Lakenhal en van andere musea kunnen gebruiken voor een moodboard

praktische informatie


Duur: 90 minuten
Prijs per groep van maximaal 30 studenten: €150 incl. museumentree

Vraag dit programma minimaal 2 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar boekingen@lakenhal.nl of bel naar 071 516 5357.

Couturejurk Nieuw Leids Laken #3 van Edwin Oudshoorn
Couturejurk Nieuw Leids Laken #3 van Edwin Oudshoorn