Home

Jasper van der Graaf

Dordecht, 1975

jaspervandergraaf.blogspot.nl

De schilderijen en muurschilderingen van Jasper van der Graaf (1975) zijn opgebouwd uit strakke vlakken, elastische lijnen en dynamische structuren, die elkaar lijken aan te trekken en af te stoten. De spontane abstracte bouwsels doen denken aan vormen uit de natuur, kristallen of uitgerekt kauwgom. Van der Graafs werk is grafisch strak, non-figuratief en bezit een (soms impliciete) ordelijkheid. Binnen de abstracte kunst neemt Van der Graaf een geheel eigen plaats in.

Van der Graafs werk komt tot stand in kleine ontwerpen in collagetechniek. Hiertoe worden oude ontwerpen steeds uit elkaar gehaald, waarna ze stapsgewijs evalueren tot nieuwe. Bij de vorm en kleurkeuze van muurwerken houdt Van der Graaf rekening met de ruimtelijke omstandigheden, waardoor er een samenspel ontstaat tussen ruimte, vorm, toeval en keuze. Voor Openlucht Museum De Lakenhal maakt hij een tweekleurige muurschildering.

Van der Graaf houdt van de klare lijn van De Stijl en de abstractie die de kijker vrijheid geeft voor eigen interpretaties. De Stijl staat voor Van der Graaf voor vrijheid door abstractie, voor effectiviteit door een heldere en elementaire beeldtaal en voor de kracht van creatieve mensen, zodra die zich verenigen. Dutch Design ontstond naar aanleiding van De Stijl en is volgens hem typisch Nederlands; Het Nederlandse landschap, gebouwen, wegen, waterwerken, stoelen, lampen, typografie, kunstwerken; is het niet allemaal Dutch Design?!

Jasper van der Graaf studeerde in 1999 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zijn werk is te zien in binnen- en buitenland, onlangs in Transmitter, New York, Mondriaanhuis, Amersfoort, HEDEN, Den Haag, PARK, Tilburg, PHK18, Rotterdam en Rob de Vries Gallery & Projects. Daarnaast is Van der Graaf actief als curator.

Transmitter, Brooklyn New York City, 2016
Transmitter, Brooklyn New York City, 2016