Home

Ken de Keten

Tinka van der Kooij

De wereld van textielafval blijft voor veel consumenten verborgen, terwijl we er allemaal een belangrijke rol in spelen. Allemaal dragen we kleding die we uiteindelijk weer afdanken. Maar waar gaat het dan naartoe?

Dat onze outfits veelal aan de andere kant van de wereld gemaakt worden, daarvan zijn we ons in toenemende mate bewust. Maar begrijpen we ook dat de kledingketen net zo vaak aan die kant van de wereld eindigt? Daar verzamelt zich een heuse textielberg. Door de bezoeker met die berg te confronteren, hoopt Tina van der Kooij een medicijn te bieden tegen koopverslaving. Met deze installatie en de bijbehorende datavisualisaties brengt ze de cijfers en statistieken over de problemen in de textielindustrie in kaart.

Gelukkig kunnen bezoekers ook direct bijdragen aan de oplossing: door zelf te sorteren en te recyclen maken ze de keten weer rond. Zo creëert Tinka van der Kooij een pleidooi voor een duurzamere wereld en laat ze de bezoeker zelf het goede voorbeeld geven.

Foto: Taco van der Eb

over de maker

Tinka van der Kooij is naaidocent, onderzoeker en vrijwilliger bij een kringloopwinkel in Utrecht. Daar wordt ze steeds opnieuw geconfronteerd met onze nonchalante omgang met ons textielafval. Als naaidocent probeert ze een remedie te bieden: door kleding te recyclen, kunnen we een belangrijk deel van het probleem zelf oplossen. Vanuit haar rol als onderzoeker probeert ze mensen beter te informeren over ons textielprobleem.

Foto: Quintie de Keijzer
Foto: Quintie de Keijzer
Foto: Taco van der Eb

If Things Grow Wrong

Ken de Keten is onderdeel van de tentoonstelling If Things Grow Wrong. We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? De expositie over groeiverslaving is te zien vanaf 15 oktober in Museum De Lakenhal.

meer over de tentoonstelling bestel je tickets