Home
activiteit

Kom ook op Rembrandts feestje!

Vrijdag 15 juli 2022

bestel je gratis ticket

Rembrandt is jarig – kom je op zijn feestje?

Op vrijdag 15 juli is het 416 jaar geleden dat de beroemde schilder Rembrandt van Rijn in Leiden geboren werd. En dat vinden wij reden voor een feestje! Op 15 juli trakteren we iedereen op gratis entree. Voor families met kinderen vanaf 6 jaar is er de hele dag bovendien van alles te doen. Teken bijvoorbeeld Rembrandt op z’n kop in het Open Atelier of ga op spannende ontdekkingstocht door het museum met het Familiespoor. Ook staat de maker van het kleinste kunstwerk ter wereld - dat je met je blote oog niet kunt zien - voor je klaar, en kun je een heuse Rembrandt-expert worden door het speciale kindercollege te volgen. En natuurlijk is er voor iedereen iets lekkers. Want wie jarig is, trakteert!

Foto: Taco van der Eb

Kindercollege ‘Rembrandt de selfiekoning’

door kunstexpert Femke Goedhart

Auditorium | Om 11.30 uur en om 14.00 uur

Rode krullen, donkere ogen, een ietwat lompe neus… iedereen weet hoe Rembrandt eruit zag. Tijdens zijn leven maakte hij namelijk meer dan 80 zelfportretten. Maar wie was die Rembrandt van Rijn eigenlijk? Wat maakt zijn portretten zo beroemd? Waarom schilderde hij zichzelf zo vaak? En hoe werkt dat eigenlijk, een zelfportret maken? Kunstexpert Femke Goedhart vertelt je er alles over tijdens dit interactieve kindercollege, waarin je ook zelf oefent met het maken van een zelfportret in Rembrandt-stijl. Het kindercollege duurt 45 minuten en is speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar, maar nieuwsgierige volwassenen zijn natuurlijk ook welkom.

Ontmoet de maker van het kleinste kunstwerk ter wereld

Rembrandtzaal (zaal 4) | doorlopend van 13.00 uur - 16.00 uur

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en dat is… het kleinste kunstwerk ter wereld! Beeldhouwer Jeroen Spijker maakte een mini-standbeeld van Rembrandt, zó klein dat je het zelfs met een gewone microscoop niet kunt zien. Hoe hij dat deed? Hij vertelt jullie er graag alles over bij zijn installatie in de Rembrandtzaal.

Inloopworkshop ‘Rembrandt op z’n kop’

Atelier | Van 12.30 tot 16.30 uur

Heb je wel eens geprobeerd om een portret op z’n kop na te tekenen? Gezichten tekenen kan knap lastig zijn. Maar als je het getekende of geschilderde gezicht van Rembrandt van Rijn op z’n kop legt, wordt het natekenen ervan opeens een heel andere oefening. Kom het maar eens uitproberen in het Open Atelier, tijdens de inloopworkshop Rembrandt op z’n kop! Een workshopdocent staat de hele dag voor je klaar om je op gang te helpen.

Familiespoor

Door het hele museum | Doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur

Zelf met het hele gezin op ontdekkingstocht door het museum? Dat kan natuurlijk ook! In de collectiepresentatie bevinden zich 13 unieke lades, die speciaal ingericht zijn met interactieve opdrachten. Ga op zoek naar symbolen in 17e-eeuwse schilderijen, leer alles over het maakproces van Leids laken en speel spelletjes bij kunstwerken uit de moderne tijd. De bijbehorende plattegrond kun je afhalen bij de informatiebalie.

Op de verjaardag van Rembrandt meteen de tijdelijke tentoonstelling Christa Ehrlich – Pionier in design meepakken – dat raden we je van harte aan. Met een speciale reisgids in de hand en een mooie tas vol attributen over de schouder ontdekken jullie samen alles over deze eigenzinnige ontwerper. Speur naar details, speel spelletjes op zaal en oefen zelf met ontwerpen. Haal het boekje en het leentasje vol met attributen op bij de informatiebalie.

Wie jarig is, trakteert!

Van 10.00 tot 17.00 uur

Even bijkomen van al dat leuks? Dat kan, want we zetten natuurlijk ook iets lekkers voor iedereen klaar. Want wie jarig is, trakteert!

Kom je ook?

Je gratis ticket kun je hier reserveren, met dank aan de gemeente Leiden.