Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Zien we je daar?

bestel je ticket

Radicale verbeelding

Vrijdag 13 oktober van 19.00 tot 22.00 uur


In de tentoonstelling De hardnekkigheid van de hoop tonen kunstenaars Hans de Bruijn, Anjet van Linge en Sophia Blyden hoe kunst kan helpen hoop te houden in onzekere tijden. Door te hopen, geef je jezelf een toekomst. Het verbeelden van dat wat voor je ligt, maakt het heden leefbaar. Daar zijn filosofen met wel elkaar over eens. Maar hoe kunnen die verbeeldingen eruitzien? Wat hoop je voor jezelf en welke wensen heb je voor de wereld? En wat als de toekomst er niet zo hoopvol uitziet en je vooral behoefte hebt om de wereld op een totaal andere manier voor te stellen? Ontdek tijdens deze Lakenhal Laat de noodzaak van radicale verbeelding en neem alvast een voorschot op de toekomst.

Programma

Meet the artists

Tijdens deze editie van Lakenhal Laat gaat Lieneke Hulshof (curator van Beelden in Leiden 2024) in gesprek met de kunstenaars achter de tentoonstelling De hardnekkigheid van de hoop: Hans de Bruijn, Anjet van Linge en Sophia Blyden. Zij spreekt met hen over hoop, kunstenaarschap en verbeelding.

Anjet van Linge, Requiem (2020). Foto: Marc de Haan
Foto: Judith Jockel

Talk Jessica den Outer

Jessica den Outer (1996) is gespecialiseerd in milieurecht Sinds haar scriptieonderzoek in 2017 is zij betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. In dit onderwerp kan ze haar persoonlijke liefde voor de natuur en interesse in het recht kwijt. Tijdens deze talk kijkt ze met ons in de toekomst. Hoe kunnen we ons een andere – groenere – toekomst voorstellen, voor toekomstige generaties van al het leven op deze aarde?

Performance Sophia Blyden

Voor de tentoonstelling De hardnekkigheid van de hoop maakte Sophia Blyden een nieuw spoken word werk. Tijdens Lakenhal Laat zal ze dit werk meerdere keren live performen in de tentoonstelling.

Foto: Taco van der Eb
Hans de Bruijn, De hardnekkigheid van de hoop II, 2017

Bezoek de tentoonstelling

Tijdens deze editie van Lakenhal Laat is de tentoonstelling De hardnekkigheid van de hoop geopend voor publiek. De expositie is een samenspel van schilderkunst, beeldhouwkunst en spoken word. Samen tonen de werken van kunstenaars Hans de Bruijn, Anjet van Linge en Sophia Blyden hoe kunst in al haar vormen kan helpen hoop te houden in onzekere tijden.

Kort filmprogramma door LIFF

Doorlopend

Hoe wordt hoop verbeeld in film? Het Leiden International Film Festival (LIFF) maakte speciaal voor ons een mooie selectie van vier korte films. Het filmprogramma van 29 minuten is doorlopend te zien in een speciaal gecreëerde minicinema. Tijdens dit programma kun je de volgende films voorbij zien komen:

  • Laymun - Hannah Quinn & Catherine Prowse (2017)
  • Future Perfect - Sean McKenna (2019)
  • Hum - Tom Teller (2015)
  • Voyage To Next - Faith & John Hubley (1974)

Performance Digital Esoterism

Ben jij geïnteresseerd in een digital tarot reading? Meld je dan aan voor een lezing van ontwerper en kunstenaar Ginevra Pettrozi. Zij bekijkt die avond de advertenties die jouw social medium naar keuze je aanbiedt en voorspelt op die manier jouw toekomst. Bij elke reading kan het publiek aansluiten en meeluisteren. De plekken zijn beperkt, dus meld je snel via info@lakenhal.nl. De reading is in het Engels.

Workshop Tasten in het duister

Doorlopend

Er zijn woorden en begrippen waarbij we ons allemaal wel iets kunnen voorstellen, maar die geen herkenbare vorm hebben. Want hoe ziet verdriet eruit? Of geluk? Hoe zou jij eerlijkheid tekenen? In het Open Atelier kun je daarom op zoek naar jouw vorm van hoop. Alleen... Je kunt niet zien wat je doet. Je tast volledig in het duister, want je stopt je handen in een houten kist. Daar maak je op je gevoel, met klei en wol, iets wat jou aan hoop doet denken. Het resultaat mag je meenemen. Je gaat dus naar huis met hoop.

PRAKTISCHE INFORMATIE


  • Datum: vrijdag 13 oktober
  • Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen
  • Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)
  • Let op: voor sommige programmaonderdelen is een beperkt aantal plaatsen - meld je dus op tijd om verzekerd te zijn van een plekje
bestel je ticket

Tijdens Lakenhal Laat is een gedeelte van het museum geopend. Dit is een voorlopig programma. Houd de website in de gaten voor updates. Wijzigingen in het programma onder voorbehoud.