Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Zien we je daar?

bestel je ticket

Radicale verbeelding

Vrijdag 13 oktober van 19.00 tot 22.00 uur


In de tentoonstelling De hardnekkigheid van de hoop tonen kunstenaars Hans de Bruijn, Anjet van Linge en Sophia Blyden hoe kunst kan helpen hoop te houden in onzekere tijden. Door te hopen, geef je jezelf een toekomst. Het verbeelden van dat wat voor je ligt, maakt het heden leefbaar. Daar zijn filosofen met wel elkaar over eens. Maar hoe kunnen die verbeeldingen eruitzien? Wat hoop je voor jezelf en welke wensen heb je voor de wereld? En wat als de toekomst er niet zo hoopvol uitziet en je vooral behoefte hebt om de wereld op een totaal andere manier voor te stellen? Ontdek tijdens deze Lakenhal Laat de noodzaak van radicale verbeelding en neem alvast een voorschot op de toekomst.

Programma

Meet the artists

Tijdens deze editie van Lakenhal Laat gaat Lieneke Hulshof (curator van Beelden in Leiden 2024) in gesprek met de kunstenaars achter de tentoonstelling De hardnekkigheid van de hoop: Hans de Bruijn, Anjet van Linge en Sophia Blyden. Zij spreekt met hen over hoop, kunstenaarschap en verbeelding.

Anjet van Linge, Requiem (2020). Foto: Marc de Haan
Foto: Judith Jockel

Talk Jessica den Outer

Jessica den Outer (1996) is gespecialiseerd in milieurecht Sinds haar scriptieonderzoek in 2017 is zij betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. In dit onderwerp kan ze haar persoonlijke liefde voor de natuur en interesse in het recht kwijt. Tijdens deze talk kijkt ze met ons in de toekomst. Hoe kunnen we ons een andere – groenere – toekomst voorstellen, voor toekomstige generaties van al het leven op deze aarde?

Performance Sophia Blyden

Voor de tentoonstelling De hardnekkigheid van de hoop maakte Sophia Blyden een nieuw spoken word werk. Tijdens Lakenhal Laat zal ze dit werk meerdere keren live performen in de tentoonstelling.

Foto: Taco van der Eb
Hans de Bruijn, De hardnekkigheid van de hoop II, 2017

Bezoek de tentoonstelling

Tijdens deze editie van Lakenhal Laat is de tentoonstelling De hardnekkigheid van de hoop geopend voor publiek. De expositie is een samenspel van schilderkunst, beeldhouwkunst en spoken word. Samen tonen de werken van kunstenaars Hans de Bruijn, Anjet van Linge en Sophia Blyden hoe kunst in al haar vormen kan helpen hoop te houden in onzekere tijden.

Performance Digital Esoterism

Met toekomstvoorspellers, horoscopen en tarotkaart lezingen proberen mensen al eeuwen grip te krijgen op de toekomst. Ontwerper en kunstenaar Ginevra Pettrozi breidt waarzeggen uit naar de digitale omgeving. Vertrekkend vanuit het eeuwenoude geloof dat de toekomst al geschreven is en dat je deze alleen hoeft te lezen met de juiste middelen, onderzocht ze de mogelijkheden van toekomstvoorspelling in de digitale wereld. Algoritmes produceren continue toekomstbeelden voor ons. Wat betekenen deze terwijl we meer en meer tijd doorbrengen in het digitale domein? Op welke manier kunnen advertenties en content op onze social media ons inzichten geven in ons verleden, heden en toekomst? En ergens gloort er hoop: zouden algoritmes ons nieuwe vergezichten kunnen presenteren?

Ginevra Petrozzi zal een aantal individuele digital tarot readings doen op basis van de advertenties die jouw social medium naar keuze je aanbiedt. Bij elke reading kan het publiek aansluiten en meeluisteren. Er zijn 4 plekken beschikbaar. Je kunt je vooraf opgeven om een timeslot te reserveren. De timeslots zijn tussen 19.00 uur en 22.00 uur. Mail naar info@lakenhal.nl. Op basis van binnenkomst van mails worden de plaatsen vergeven. Let op: de reading is individueel, maar het publiek kan meeluisteren en de reading meevolgen.

Digital Esoterism, Performance and Installation, Design Academy Eindhoven, (NL), 2021.

PRAKTISCHE INFORMATIE


  • Datum: vrijdag 13 oktober
  • Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen
  • Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)
  • Let op: voor sommige programmaonderdelen is een beperkt aantal plaatsen - meld je dus op tijd om verzekerd te zijn van een plekje
bestel je ticket

Tijdens Lakenhal Laat is een gedeelte van het museum geopend. Dit is een voorlopig programma. Houd de website in de gaten voor updates. Wijzigingen in het programma onder voorbehoud.