Home

Letters from Nature

Jeroen van der Most en Peter van der Putten

Klimaatverandering vernietigt de aarde, maar de natuur heeft geen stem om zich daartegen uit te spreken. In het poëtische kunstproject Letters from Nature pakt de technologie van de toekomst de pen op. Met kunstmatige intelligentie schrijven ijskappen, gletsjers en koraalriffen brieven aan wereldleiders, waarin zij waarschuwen voor de toekomst en vragen om hulp.

Al duizenden jaren fantaseren mensen over de natuur die tot ons spreekt. In de vroegste verhalen spelen pratende dieren, bomen, rivieren en bergen al een rol. Nu is hun stem in handen van een van de krachtigste taalmachines die ooit is gebouwd: al met een klein stukje starttekst lukt het deze machine een vervolg te schrijven, met dank aan een uitgebreide training met miljarden woorden, afkomstig van het internet.

Ook in de vorm van Letters from Nature schuiven verwijzingen naar onze geschiedenis. Het kunstwerk doet denken aan een obelisk, en roept zo associaties op met bouwwerken van de Romeinen en Egyptenaren. Nog steeds treffen we deze vorm aan op pleinen in steden over de hele wereld, als een symbool van menselijke beschaving, kracht en vooruitgang. Heden en verleden komen samen in een werk waarin de bezoeker samen met het kunstwerk in actie kan komen om het tij te keren. Wordt technologie de nieuwe boodschapper van de natuur?

"Deze toffe toepassing van artificial intelligence creëert bewustwording op ludieke wijze én bezoekers kunnen er meteen mee aan de slag."

  • de jury van If Things Grow Wrong

over de makers

JEROEN VAN DER MOST en PETER VAN DER PUTTEN
JEROEN VAN DER MOST en PETER VAN DER PUTTEN Foto: Taco van der Eb

Jeroen van der Most

Jeroen van der Most maakt kunst met data, algoritmes en artificiële intelligentie. Hij verkent hoe AI de denkbeeldige grens tussen onszelf en onze omgeving kan overbruggen. Hij maakt autonoom werk, maar creëerde ook kunstwerken voor organisaties als Amnesty International, Sogeti, Funda, de Radboud Universiteit Nijmegen en hardwareproducent NVIDIA. Jeroen is te vinden op Twitter en LinkedIn.

Peter van der Putten

Peter van der Putten is assistent-professor bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) aan de Universiteit Leiden en werkt in de AI-industrie. Hij doceert onder meer aan de opleidingen AI en Media Technology. Van der Putten onderzoekt intelligentie, creativiteit, emoties en andere menselijke eigenschappen met artificial creatures. Ook speculeert hij over onze toekomst met technologie.

Foto: Taco van der Eb

If Things Grow Wrong

Letters from Nature is onderdeel van de tentoonstelling If Things Grow Wrong. We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? De expositie over groeiverslaving is te zien vanaf 15 oktober in Museum De Lakenhal.

meer over de tentoonstelling bestel je tickets