Home

Gratis lezingenenreeks: De Stijl en architectuur

In samenwerking met RAP (Rijnlands Architectuur Platform) organiseert Museum De Lakenhal drie gratis lezingen in het kader van de tentoonstelling 'Openluchtmuseum De Lakenhal: 100 jaar ná De Stijl'.

Alle lezingen zijn gratis toegankelijk, wel dient u zich aan te melden via boekingen@lakenhal.nl of via 071 5165357. U ontvangt na aanmelding een bevestiging per e-mail.

15 juni: De reconstructie van een mythe uit 1923 | Rondleiding en lezing

Prof. Dr. Ir. Mick Eekhout

Grondlegger van De Stijl Theo van Doesburg en architect Cor van Eesteren ontwierpen in 1923 een kunstenaarswoning en toonden die als maquette op een tentoonstelling in Parijs. Kort daarna ging de maquette verloren en bleef een aantal zwart-wit foto’s en schetsen met (gedeeltelijke) kleur- en materiaalaanduidingen over. Dit was het enige waarop een reconstructie kon worden gebaseerd. Studenten van de TU-Delft namen in 2003, onder leiding van Prof. Mick Eekhout, de handschoen op en maakten een reconstructie van de geometrie van de platte foto’s tot een 3D model, ontwikkelden met de meest moderne apparatuur de originele kleurenreconstructie en maakten daarna een model op schaal 1:5 van het ontwerp als haalbaarheidsstudie naar de uitvoerbaarheid van het ontwerp op de origineel bedoelde grootte. Mick Eekhout vertelt het verhaal achter deze reconstructie.

Spreker: Mick Eekhout is hoogleraar architectuur die samen met de studenten van de TU-Delft in 2003 het Prototype Maison d’Artiste reconstrueerde en bouwde. Hij is tevens oprichter en directeur van Octatube in Delft.

  • locatie: Lokhorstkerk Leiden, Pieterskerkstraat 1, 2311 SV Leiden
  • programma: 14.00 - 14.30: inloop | 14.30 - 15.30: rondleiding langs prototype Maison d'Artiste en 20 wandschilderigen van (inter)nationale hedendaagse kunstenaars | 15.30 - 17.00: lezing
  • aanmelden: via boekingen@lakenhal.nl of via 071 5165357. U ontvangt na aanmelding een bevestiging per e-mail.

Deze lezingenreeks vindt plaats in het kader van het Openluchtmuseum De Lakenhal; 100 jaar ná De Stijl (2 juni – 27 aug), waar als onderdeel van het museum het prototype Maison d’Artiste wordt getoond. Dit spraakmakende ontwerp van kunstenaar Theo van Doesburg en architect Cor van Eesteren geeft aanleiding tot een nadere beschouwing van de invloed van De Stijl -en specifiek het Maison d’Artiste- op de architectuur van de laatste eeuw.

Bekijk ook de lezingen die gegeven worden op 22 juni en 29 juni.