Home

Aangekochte serie lockdownportretten nu te zien bij Museum De Lakenhal

Nieuw in de collectie: Locked Down van Leonie van der Helm

Intieme portretten van Leidenaren in quarantaine

Tijdens de eerste lockdownperiode in het voorjaar van 2020 fotografeerde Leonie van der Helm tweehonderd thuiszittende inwoners van Leiden en omstreken. Op nog geen meter afstand legde zij hen vast achter hun ramen. In vier weken tijd zette zij een indrukwekkende serie neer, die een inkijkje biedt in de manier waarop de Leidse bevolking deze tijd heeft beleefd. Museum De Lakenhal heeft tien van deze intieme zwart-witportretten aangekocht. Vanaf 10 augustus 2021 is de serie Locked Down tijdelijk in het museum te zien.

Crowdfunding

De serie kwam tot stand via crowdfunding. Iedereen kon zich opgeven voor een fotoshoot. Men bepaalde zelf de hoogte van een vergoeding. Van de uiteindelijke opbrengst werd zeventig procent gedoneerd aan de Nederlandse organisatie Because We Carry, die zich inzet voor vluchtelingen op Lesbos. Tijdens de coronacrisis hadden zij niet de luxe zich in hun huizen terug te trekken.

Foto: Leonie van der Helm
Foto: Leonie van der Helm

Over de kunstenaar

Leonie van der Helm (1973) is antropoloog en fotograaf. De mens en diens sociale omgeving en gedrag zijn de uitgangspunten voor haar fotografische werk. Mede dankzij de serie Locked Down werd Van der Helm in september 2020 uitgeroepen tot Stadsfotograaf van Leiden 2020-2021.

Van der Helm: 'Ik wil graag verhalen vertellen en mensen dichter bij elkaar brengen. In the bigger picture wil ik bijdragen aan een maatschappij waarin iedereen zichtbaar is en waarin begrip bestaat voor de ander en diens perspectief. Het doel van mijn werk is om het onopgemerkte zichtbaar te maken en, als het even kan, taboes te doorbreken.'