Home

Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Leiden

10 juli t/m 6 september 2015

Museum De Lakenhal gaat van oktober 2016 tot voorjaar 2019 restaureren en uitbreiden. Om ruimte te maken voor deze uitbreiding werden vier panden gesloopt aan de Lammermarkt, de achterzijde van het museum. Als laatste eerbetoon aan deze panden werd Marjan Teeuwen gevraagd om hier een tijdelijke, grootse architectonische installatie te ontwikkelen. In de periode van medio februari tot en met 10 juli 2015 werkte Marjan Teeuwen met haar kleine team vrijwel non stop aan dit project en transformeerde vier oude, vervallen pandjes tot een adembenemende ruimtelijke installatie, die alle soorten bezoekers betoverde.
Verwoest Huis Leiden trok tijdens de openstelling 3774 bezoekers en kon rekenen op een grote stroom aan publiciteit en veel lovende reacties.

In de weken na de sluiting van de installatie Verwoest Huis Leiden werkte Marjan Teeuwen verder aan de realisatie van een fotoserie; de enige blijvende elementen uit dit project. In nauwe samenwerking met een technisch fotograaf creëerde zij zeven monumentale composities van delen uit de architectonische installatie. Alle foto’s worden opgenomen in de collectie. Het zijn niet alleen artistieke uitingen – foto’s met een autonome kracht -, maar ook verwijzen ze op abstracte wijze naar de sociaaleconomische geschiedenis van Leiden, de (vroege) industrialisatie en de historie van de locatie.

Minimaal twee van de foto’s zullen na de heropening van Museum De Lakenhal (voorjaar 2019) permanent gepresenteerd worden in de doorgang naar de nieuwbouw, als inhoudelijke en artistieke verwijzing naar datgene wat verdwenen is.

Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Leiden, 2015-16
Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Leiden, 2015-16

Bekijk de video

Verwoest huis Leiden

'Verwoest Huis Leiden' is het zesde project binnen een reeks architectonische installaties van Marjan Teeuwen (1953). De Leidse huizen zijn drie verdiepingen hoog en hebben houten vloeren met betengeld riet en bakstenen muren. Voor het project worden de woningen voor een groot deel gestript, tussenmuren worden gesloopt en van brede doorgangen voorzien. Zo ontstaat een grote, monumentale ruimte die de vier woningen met elkaar verbindt. Vervolgens laat Teeuwen op basis van een zorgvuldig uitgewerkt plan vloeren scheef zetten, verzakken of loodrecht naar beneden vallen (om zo weer wand te worden). Al het sloopmateriaal wordt verzaagd en hergebruikt om een nieuw beeld op te bouwen. Er ontstaan nieuwe doorgangen en tussenruimten en er verrijzen sculpturale pilaren van gestapelde deuren, plafonds, buizen en puin.

De Lammermarkt in ontwikkeling

De panden aan de Lammermarkt deden begin 20ste eeuw dienst als arbeiderswoningen en melkwinkel waar ook koffie werd geschonken en waar boeren bij de wekelijkse beestenmarkt konden afrekenen. In de jaren ‘70 van de 20ste eeuw werd de melkwinkel in gebruik genomen als seksshop annex woonhuis en duiventil. De Lammermarkt zal de komende jaren ingrijpend worden opgeknapt. Het plein transformeert in een groene ontmoetingsplek die, gelegen aan het Singelpark, voor bezoekers van de stad de rode loper uitlegt naar het Leidse Cultuurkwartier. Hier verrijst ook de compleet nieuwe achtergevel van Museum De Lakenhal, met daarachter onder meer twee nieuwe tentoonstellingszalen. De ingang van het museum blijft in de monumentale Laecken-Halle aan de Oude Singel-zijde van het museum.

Meer over de restauratie & uitbreiding

Kronieken van de Lammermarkt

Parallel aan de werkperiode van Marjan Teeuwen loopt het project 'De kronieken van de Lammermarkt'. Inwoners van Leiden worden opgeroepen om hun verhalen, foto's en persoonlijke geschiedenissen over (de geschiedenis van) de Lammermarkt met elkaar te delen. Deze verhalen worden openbaar gemaakt via de website van Museum De Lakenhal en via sociale media.

Kronieken van de Lammermarkt

LUMC-Galerie

Voorafgaand aan de openstelling van 'Verwoest Huis Leiden' toonde LUMC-Galerie in Leiden foto's van voorgaande 'Verwoest Huis' projecten van Marjan Teeuwen. LUMC-Galerie is gevestigd op de begane grond van het LUMC.

Marjan Teeuwen

Marjan Teeuwen (Venlo, 1953) is beeldend kunstenaar en curator bij KW14 in Den Bosch. Zij is afgestudeerd aan de Academie voor kunst en vormgeving St Joost in Breda. Sinds 2002 maakt ze installaties, die vanaf 2007 zijn gesitueerd in gebouwen die daarna worden gesloopt. Haar werken wonnen meerdere prijzen. In 2009 en 2011 won zij respectievelijk de Grand Prix en de tweede prijs tijdens de Krasnoyarsk Biënnale in Rusland en in 2005 de Heineken Cultuurprijs voor de stad ’s-Hertogenbosch. Eerder realiseerde Teeuwen Verwoest Huis (Den Bosch 2008), Verwoest Huis Krasnoyarsk (Rusland, 2009), Verwoest Huis Piet Mondriaanstraat (Amsterdam, 2010/2011), Verwoest Huis Bloemhof (Rotterdam 2012) en Verwoest Huis Op Noord (Amsterdam 2014).

met dank aan

'Verwoest Huis Leiden' en 'De kronieken van de Lammermarkt' zijn mede mogelijk gemaakt door: de Gemeente Leiden, het Mondriaan Fonds, Fonds 1818 Den Haag e.o., Wijken voor Kunst Leiden en Houtwerf Zoeterwoude.

Marjan Teeuwen werkt aan Verwoest Huis Leiden
Marjan Teeuwen werkt aan Verwoest Huis Leiden Foto: Rob Overmeer
Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Leiden (2015-16)
Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Leiden (2015-16)