Home

MISSIE EN VISIE

Doel

We willen als stadsmuseum van Leiden meebouwen aan het open en creatieve karakter van onze omgeving door met kunst en geschiedenis, ruimte te geven aan grote en kleine verhalen.

Visie

Als museum voelen we ons verbonden met onze stedelijke omgeving én staan we midden in de wereld. We geloven in de kracht van kunst, de bijzondere ruimtelijke ervaring in ons museumgebouw, de ontmoeting met het echte object en de rijke verhalen die onze collectie in zich draagt.

Missie

We vinden het belangrijk onze topcollectie van eeuwenoude en hedendaagse kunstwerken en objecten zo goed mogelijk te bewaren voor toekomstige generaties. Vanuit deze collectie maken we een programma dat ruimte geeft aan ontdekking, nieuwsgierigheid en reflectie voor een zo breed mogelijk publiek. Hierin brengen we werelden bij elkaar - verschillende perspectieven, mensen, tijden en verhalen. We richten ons daarbij op de thema’s van gisteren én van morgen. Zo dragen we bij aan een actieve en waardevolle dialoog van verbeelding, en verrijken en verruimen de blik.

PROFIEL

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het museum is gevestigd in de voormalige Leidse lakenhal, een gebouw dat uit 1640 dateert. De collectie bevat hoogtepunten van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, naast werken van moderne en hedendaagse kunstenaars als Theo van Doesburg, Charley Toorop en Erwin Olaf. Het roemruchte verleden van Leiden komt aan bod in collectiepresentaties als Het Beleg en Ontzet van Leiden (1574) en Zeven eeuwen Leids Laken.

Foto: Arno Massee