Home

31 maart 2017

Museum De Lakenhal met Aleksandra Gaca op Salone del Mobile in Milaan

Museum De Lakenhal presenteert een gloednieuw ontwerp van Aleksandra Gaca in Milaan. Het museum gaf opdracht aan textielontwerpster Gaca om een wandbespanning te maken voor het auditorium in het vernieuwde museum. Gaca’s ontwerpproces wordt voor het eerst gepresenteerd als onderdeel van Masterly - The Dutch in Milano, op de Salone del Mobile in Milaan.

MONDRIAAN TO DUTCH DESIGN

De Nederlandse Nicole Uniquole, curator en initiator van Masterly – The Dutch in Milano, selecteerde voor de tentoonstelling Mondriaan To Dutch Design veertien Nederlandse kunstenaars en ontwerpers die geïnspireerd worden door De Stijl. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de Salone del Mobile en is van 4 t/m 9 april te zien in het Palazzo Francesco Turati. Op uitnodiging van Nicole Uniquole laten Museum De Lakenhal en Aleksandra Gaca het ontwerpproces van de nieuwe wandbespanning zien. Het uiteindelijke resultaat van dit proces zal bij de heropening van Museum De Lakenhal in het voorjaar van 2019 worden gepresenteerd.

SCHETSONTWERPEN ALEKSANDRA GACA

De gebouwen waarin Museum De Lakenhal gevestigd is worden momenteel gerestaureerd en uitgebreid. In het kader van de herinrichting kreeg Aleksandra Gaca de opdracht om een wandbespanning te ontwerpen voor het nieuwe auditorium. Gaca laat zich in dit proces inspireren door kunstenaar Theo van Doesburg (1884-1931), die honderd jaar geleden vanuit Leiden het beroemde, internationale tijdschrift De Stijl oprichtte.

Het werk Contra-compositie in dissonanten XVI uit 1925, dat naast de primaire kleuren van De Stijl ook de kenmerkende diagonale lijnen van Van Doesburg laat zien, nam zij als uitgangspunt voor haar textielontwerp. Door delen van deze compositie te isoleren, te herhalen en in een nieuw ritme te plaatsen, en dit vervolgens uit te voeren in een subtiel samenspel van garens en weefsels, ontstaat een oogstrelende nieuwe stof. Het lichtspel op de garens en weefsels zorgt in combinatie met kleine kleuraccenten voor subtiele, verrassende schakeringen. De schetsontwerpen worden geproduceerd in het TextielMuseum|TextielLab in Tilburg.

HEDEN EN VERLEDEN VERBINDEN

Museum De Lakenhal heeft de afgelopen jaren een serie opdrachten gegeven aan kunstenaars en ontwerpers, waarin heden en verleden met elkaar verbonden worden. Zo werden eerder opdrachten gegeven aan Erwin Olaf, Atelier Van Lieshout, Christie van der Haak en Mae Engelgeer. Voor de restauratie en uitbreiding heeft Museum De Lakenhal aan diverse kunstenaars opdrachten verleend, waaronder de Nederlands-Poolse ontwerpster Aleksandra Gaca.

ALEKSANDRA GACA

Textielontwerper Aleksandra Gaca (1969) is gespecialiseerd in het ontwerpen en in productie brengen van innovatieve stoffen die behalve een esthetische waarde ook een akoestische werking hebben. Gaca’s werk kenmerkt zich door abstracte architectonische concepten zoals orde, ritme en herhaling. Zij is bekend van haar vertalingen in textiel van abstracte architectuurbegrippen als ordening, ritme en herhaling. Haar garenstructuren zijn bijvoorbeeld gebaseerd op het lijnenspel van bouwconstructies zoals staalskeletten, metselwerk of tegelrasters. Zij experimenteert met zelf ontwikkelde bindingen en bijzondere garensoorten, met als eindresultaat een serie intrigerende weefsels op het snijvlak van kunst, design en architectonische vormgeving. Haar werk laat altijd een mooie balans tussen ambacht en innovatie zien. Aleksandra Gaca heeft op Masterly ook een solopresentatie, Fabric of Life, waar zij een breed scala van haar experimentele akoestische stofontwerpen presenteert.

LAKENHAL.NL | MASTERLY.NU | ALEKSANDRAGACA.NL | TEXTIELMUSEUM.NL

Masterly - The Dutch in Milano | Mondriaan To Dutch Design

4 t/m 9 april 2017 Palazzo Francesco Turati Via Meravigli 7, Milaan

Openingstijden

  • Dinsdag 11 – 17 uur
  • Woensdag 11 – 22 uur
  • Donderdag - zaterdag 11 – 19 uur
  • Zondag 11 - 16 uur