Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen - alleen online tickets
Home

7 mei 2020

Museum De Lakenhal opent Thuisatelier 

Maar liefst 18 creatieve opdrachten voor thuis, gemaakt door professionele kunstenaars, staan op het net gelanceerde lakenhal.nl/thuisatelier van Museum De Lakenhal in Leiden. Het Thuisatelier is speciaal gemaakt voor het online publiek, van jong tot oud. De uiteenlopende thuisopdrachten zijn zelfstandig 'aan de keukentafel' uit te voeren en hebben allemaal een link met de collectie van het museum. Ook na de opheffing van de intelligente lockdown blijft het museum opdrachten aan het platform toevoegen.

Opdrachten door kunstenaars, geïnspireerd op de collectie

De opdrachten zijn bedacht door professionele kunstenaars, die daarnaast in het museum werkzaam zijn als workshopdocent of samenwerkingspartner. Zij hebben zich voor hun opdrachten laten inspireren door een werk of een kernverhaal uit de collectie van Museum De Lakenhal. Kunstenaars worden financieel hard getroffen door de coronacrisis. Het museum onderschrijft hun kwetsbare positie en kan door het inschakelen van de workshopdocenten voor het Thuisatelier verschillende kunstenaars toch enige compensatie geven.

Thuisopdrachten

In het Thuisatelier draait het om talentontwikkeling: het aanleren van creatieve technieken en het beter leren kennen en begrijpen van jezelf en de wereld om je heen. Er zijn verschillende categorieën: van eenvoudig tot uitdagend, samen of alleen, voor binnen of buiten, op papier, met verf of ‘alles uit de kast’. Iedere opdracht bestaat uit een A4’tje dat je kunt downloaden en printen, met daarin een introductie en een handzaam stappenplan. De opdrachten kun je doen als vrijetijdsbesteding of als onderdeel van noodgedwongen thuisonderwijs.

KunstMakenMetKunstenaars

Deelnemers kunnen hun resultaten delen via de hashtags #LakenhalAtelier en #KunstMakenMetKunstenaars. Ook na het coronatijdperk blijft het museum opdrachten aan het platform toevoegen. Op deze manier wordt het Thuisatelier een duurzaam initiatief.

Over Museum De Lakenhal

De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het roemruchte verleden van de stad wordt belicht in zeven collectiepresentaties, waaronder De Bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Het Beleg en Ontzet van Leiden en Zeven Eeuwen Leids Laken. De internationaal bekende collectie bevat tal van hoogtepunten zoals Lucas van Leydens ‘Laatste Oordeel’ (1526-27), fraai gebrandschilderd glas en schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten. Sinds 1874 is het museum gevestigd een monumentale, 17e-eeuwse keurhal voor wollen stoffen, die in 2017-2019 zorgvuldig werd gerestaureerd en uitgebreid met moderne architectuur. Met een inspirerend programma laat Museum De Lakenhal zo veel mogelijk verschillende mensen met nieuwe ogen naar het Leidse verleden kijken.

Voor meer informatie, niet voor publicatie

Museum De Lakenhal | Esther Sibbel | Marketing & communicatie | +31 6 24 99 41 43 | e.sibbel@lakenhal.nl