Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen
Home

4 maart 2021

Museum De Lakenhal start open call voor (on)bekende makers

Hoe kick jij af van groter, sneller, méér? Museum De Lakenhal roept creatieve makers en denkers uit alle disciplines op hun ideeën in te zenden. Dit is de eerste open call van het museum die leidt tot een complete tentoonstelling, en waar zowel professionele makers als amateurs aan mee kunnen doen. De deadline voor inzendingen is 5 april.

Mensen hunkeren naar sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? Van kleine stress over te weinig opslagruimte op je telefoon tot wereldwijde vervuiling; de grilligheid van groei is op allerlei manieren terug te zien in de maatschappij. Hoe kan dit anders? Die vraag stelt Museum De Lakenhal met het thema If Things Grow Wrong. De open call leidt tot een multidisciplinaire expositie die start in september 2021.

De oproep

De open call is een oproep aan makers en denkers - van wetenschapper tot ontwerper en van lokaal tot internationaal - om een oplossing te vinden voor groeiverslaving die anderen inspireert tot actie, denken of debat. Ze kiezen zelf de vorm waarin deze het best tot uiting komt, of dat nu in een kunstwerk, performance, infographic of iets compleet anders is. Inzendingen zijn welkom in maximaal 2.000 woorden of in een video van 5 minuten. Aanmelden kan tot 5 april 2021.

Naar het aanmeldformulierNaar de inspiratie-pagina

Selectie

Zowel professionals als amateurs kunnen deelnemen; we kijken naar de kwaliteit van het voorstel, niet naar de achtergrond van de indiener. Zo biedt het museum ruimte aan nieuwe stemmen, legt verbindingen tussen kunst, wetenschap en andere disciplines, en tussen makers, bezoekers, en partijen binnen en buiten de stad. Een jury selecteert de meest intrigerende inzendingen voor een kennismakingsgesprek. Daarna maakt zij een definitieve shortlist. De winnende deelnemers mogen hun ontwerp uitwerken voor de expositie If Things Grow Wrong. Vanzelfsprekend krijgen zij een werkbudget daarvoor.

Jury

De uiteindelijke deelnemers aan de tentoonstelling worden gekozen door een vakkundige jury, bestaande uit: • Liesbeth Staats, journalist en programmamaker • Eva Rovers, schrijver, cultuurhistoricus en initiatiefnemer Bureau Burgerberaad • Raki Ap, oud-militair, ambtenaar bij Binnenlandse Zaken en activist binnen de klimaat- en antiracisme beweging • Wytske Visser, coördinator publieksprogramma a.i. bij Museum De Lakenhal

Expositie

Het resultaat is een multidisciplinaire expositie in oktober 2021, waarin makers en bezoekers aan het denken worden gezet over de verschillende vormen van groeiverslaving. En worden uitgenodigd om ook zelf creatief aan de slag te gaan met het vinden van oplossingen in hun eigen leven. Wat er uiteindelijk in het museum te zien gaat zijn en wie de makers zijn, is dus nog even afwachten. Ook voor ons!

Contact

Meer weten over If Things Grow Wrong? Neem contact op met Harriot Voncken: h.voncken@lakenhal.nl | +31 (0)6 34364191 | lakenhal.nl/ifthingsgrowwrong

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het stadsmuseum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van Leiden. Net als de stad combineren we een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter