Home
activiteit

Museum De Lakenhal en de Leidse Museumnacht

zaterdag 3 juni 2023

Op 3 juni vindt de 15e editie van de Leidse Museumnacht plaats. Tijdens Museumnacht is het hele museum geopend en kun je meedoen met allerlei activiteiten, met als overkoepelend thema ‘binnenstebuiten’. Bekijk het programma hieronder.

Domino speelt DIOGENES

20.15, 21.00 & 21.45 uur

Diogenes zwierf met lantaren in de hand, bij stralend daglicht, over de drukke markt. Toen iemand hem vroeg naar de lantaarn, antwoordde hij: ‘Ik zoek een mens’. Dit oude Griekse verhaal, metafoor voor onze zoektocht naar betekenis en naar ware kennismaking, heeft Domino als leidraad gebruikt voor een kort bewegingstheater. Theatergroep Domino bestaat uit dertig makers met en zonder beperking. De performance DIOGENES is speciaal voor Museumnacht gemaakt.

Foto: Patricia Nauta

Speurtocht ‘Keer het museum Binnenstebuiten’

20.00 - 01.00 uur

Kun jij de geschiedenis van een schilderij ontrafelen? Ga als onderzoeker het museum in en ontdek de geheimen van museale objecten. Misschien kom je wel aanwijzingen uit onverwachte hoeken op het spoor. Enthousiast geworden door jouw ontdekkingen? Vergroot je kennis door na de speurtocht te luisteren naar de twee korte lezingen waarin museummedewerkers de verhalen achter verschillende objecten onthullen. Of stap in bij een van de vele rondleidingen die deze avond worden gegeven.

BinnensteBuiten, de Circulaire Wonderkamer

20.00 - 01.00 uur

Voor het museum staat een geheimzinnig bouwwerk van Leids kunstenaarscollectief Fields of Wonder. Als je door het sleutelgat naar binnen stapt, merk je dat je eigenlijk naar buiten bent gegaan. Hoe dit verder afloopt, kom je alleen te weten als je de Wonderkamer BinnensteBuiten betreedt. Vergeet niet jouw moment vast te leggen met een foto vanaf je eigen camera.

The Kitchen Dance Jam

22.00, 23.00 & 00.00 uur

The Kitchen organiseert dance-improjams in Leiden en strijkt tijdens Museumnacht neer in Museum De Lakenhal, waar het bordes getransformeerd wordt tot dansvloer. Jamie de Groot verzorgt een liveset met een mix van organica, melodic house en techno, met dansers die improviseren op zijn eigen muziek – een première. Laat je inspireren door de gezamenlijke energie en beweeg op je eigen manier mee, voordat je je route door het museum vervolgt met een geactiveerd en aanwezig lichaam

Pianist Daan van Seters speelt live

20.30, 21.30 & 23.00 uur

Er staat altijd een vleugel in de Van Doesburg-zaal in het museum. Deze vleugel mag door iedereen worden bespeeld, maar speciaal voor Museumnacht speelt pianist Daan van Seters hierop een selectie pianostukken. Hij liet zich bij zijn keuze inspireren door de nacht en kwam uit op de lyrisch-melancholische nocturnes van Chopin, Debussy’s dromerige en filmische Clair de Lune, en Beethovens iconische Mondscheinsonate.

Kunstworkshop Laag op Laag

20.00 - 00.30 uur

De schilderijen van David Bailly die tijdens Museumnacht te zien zijn in de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid, hebben meerdere lagen, zowel in betekenis als in de techniek. In deze kleurrijke workshop ga je aan de slag met een gelli-plate. Je maakt er een eenmalige afdruk mee, een monoprint. Door verschillende lagen op elkaar te maken, ontstaat een magisch effect. Ga aan de slag met deze druktechniek en ontdek jouw verschillende lagen.

Inge Reisberman - Homo Bulla / The Last Waltz videodrieluik

20.00 - 01.00 uur

Erasmus zei het al: 'homo bulla est' – oftewel: de mens is net een zeepbel. Van de buitenkant zien we er misschien onaantastbaar uit, maar eigenlijk zijn we heel kwetsbaar. De zeepbel inspireerde de Leidse kunstenaar Inge Reisberman tot het maken van het videotriptiek The Last Waltz. Samen met een professionele bellenmaker legde Reisberman tussen 2019 en 2021 een zeepbellenperformance vast in de monumentale Meelfabriek, waarin ze met drie camera’s vanuit verschillende standpunten zeepbellen filmde.

Flitsrondleidingen

Hele avond

Professionele en enthousiaste rondleiders staan klaar om je de ins and outs van de tentoonstelling over de meesterschilder David Bailly te laten zien. David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid is in Museum De Lakenhal te zien tot en met 2 juli 2023. Grijp je kans om meer te weten te komen over deze mysterieuze schilder en het thema van de ijdelheid in de schilderkunst.

Een kijkje achter de schermen van de museumpraktijk

20.30, 21.30, 22.30 & 23.30 uur

Korte lezingen (Nederlands en Engels)

Je leest op de tekstbordjes naast een kunstwerk nooit wat er allemaal voorafging aan de presentatie van een werk op zaal. Tijdens deze Museumnacht geven conservator kunstnijverheid Prosper de Jong en depotbeheerder Roos Kliphuis een uniek kijkje achter de schermen van Museum De Lakenhal. In korte lezingen vertellen ze over hun werk, waarbij Prosper de Jong specifiek ingaat op de inrichting van de Oud-Hollandse Keuken en Roos Kliphuis de plaatsing van De zelfopoffering van burgemeester Pieter van der Werf van de schilder Mattheus Ignatius van Bree bespreekt.

DJ AAT

20.00 - 00.00 uur

Aat is een Rotterdamse dj die graag funky house, tech house en deep tech draait. Op 21-jarige leeftijd verhuisde ze naar Berlijn. Daar begon ze haar dj-carrière door illegale raves te organiseren. Inmiddels is ze terug in Nederland en leert Nederland haar authentieke stijl kennen. Verwacht een diepe bass, heel veel lekkere vocals, edits van all time classics en plaatjes waarvan je gaat dansen.

reLIKE me

22.30 & 23.30 uur

Als voorstudie voor zijn solo voorstelling Wie troost de maan? speelt Levend Lijf de performance reLIKE me. Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken in de kast hangen, waarvan we er 5 tot 20 het afgelopen jaar niet gedragen hebben. Vanavond draagt Levend Lijf al die ongedragen items over elkaar, als een verzamelaar op de vlucht. Die uitdossing roept vragen op. Wat zegt die over de identiteit van Levend Lijf? Wordt die identiteit bepaald door de kijkers of door de performer zelf? En hoe kies jij jouw outfit: vanuit jezelf of op basis van de blik van de buitenwereld? Levend Lijf vraagt zichzelf en jou het hemd van het lijf over uiterlijk vertoon, innerlijke vrijheid, vergankelijkheid van mode en afgedragen identiteiten.

BinnensteBuiten met de muziek van Soesja Toehpah

20.30 & 21.15 uur

Soesja is een Nederlandstalige singer-songwriter met intieme liedjes die gaan over wat een mens van binnen meemaakt. Soesja vertaalt die grote gevoelens via haar muziek. Haar programma heet dan ook – hoe toepasselijk – BinnensteBuiten. Het vermogen en verlangen om haar binnenwereld te delen met de buitenwereld zorgt voor wederzijdse kwetsbaarheid. Soesja begeleidt zichzelf op elektrische piano, gitaar of ukelele.

A New World | Giek leest tarotkaarten

20.00 - 22.00 & 22.30 - 00.30 uur

Giek begeeft zich als interdisciplinaire kunstenaar graag op het spirituele vlak. Tijdens deze Museumnacht neemt ze je op intuitiëve wijze mee via haar tarotkaarten. Zo krijg je individueel of in een groepssessie duiding over jouw zielsverbinding met alles om je heen. Volgens Giek is de huidige toestand van de planeet Aarde alle reden om dieper te kijken naar interne patronen, om zo te zien welke rol A New World voor jou in petto heeft.

Praktische informatie