Home
activiteit

NGT rondleiding over Leidens Beleg & Ontzet

Zondag 9 oktober van 11.30 tot 12.30 uur

tickets

Een museum ontdek je het beste in je eigen taal. Daarom werken we samen met dove rondleiders, die in Nederlandse Gebarentaal regelmatig rondleidingen voor doven en slechthorenden verzorgen. Ben je horend? Ook dan kun je aan de NGT rondleiding meedoen – er is namelijk ook een stemtolk aanwezig.

Leidens Beleg en Ontzet

Tijdens de NGT-rondleiding op zondag 9 oktober vertelt rondleider Kirsten je alles over Leidens Beleg en Ontzet. Op 3 oktober staat Leiden jaarlijks op z’n kop. Al vier eeuwen lang vieren we jaarlijks dat de stad, na bijna een jaar lang te zijn belegerd, op 3 oktober 1574 door de Geuzen werd bevrijd. Gebrek aan voedsel en het uitbreken van de pest trokken een grote wissel op de bevolking. Desondanks bleven de Leidenaren standvastig in hun verzet tegen de Spanjaarden. Leidens Ontzet was dan ook een belangrijk keerpunt in de Nederlandse Opstand tegen de Spaanse overheersing. Na de rampperiode van het Leidens Beleg en de allereerste feestelijkheden na het Ontzet in 1574 zijn er objecten en kunstwerken verzameld die met deze gebeurtenis in verband konden worden gebracht. Historieschilderijen en legendarische voorwerpen, zoals de 'duivenbriefjes' en de beroemde hutspotketel, deden het roemrijke verleden herleven. Deze stadscollectie is door de eeuwen heen uitgebreid en bevindt zich in Museum De Lakenhal.

Op zondag 9 oktober neemt rondleider Kirsten je tijdens de NGT rondleiding mee om topstukken als De zelfopoffering van Burgemeester Van der Werff van Matthijs van Bree, de hedendaagse interpretatie van Erwin Olaf, de hutspotketel, de duivenbriefjes, de noodmunten en het Lanckaert-tapijt te bewonderen. Want naast een boeiende kijk op de geschiedenis geeft de collectie ook inzicht in het belang van voorwerpen voor het collectieve geheugen, én in de wijze waarop men door de jaren heen het Beleg en Ontzet heeft herdacht en gevierd.

Deelname aan de NGT-rondleiding is gratis met een geldig entreebewijs. Er is plek voor maximaal 15 deelnemers, dus reserveer snel je plek.

Praktische informatie

Datum: zondag 9 oktober
Tijd: 11.30 – 12.30 uur
Startpunt: Achterplaats
Prijs: gratis met een geldig museumticket
Aanmelden: boek hier je kaartje, er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers