Home

Nieuw album van Suske en Wiske: Het Lijdende Leiden

14 september 2011

Standaard Uitgeverij heeft in samenwerking met de 3 October Vereeniging Leiden, die dit jaar 125 jaar bestaat, het heldhaftige verhaal over Leidens Ontzet uit 1574 omgetoverd tot een nieuw Suske en Wiske – stripverhaal. Het eerste exemplaar van Suske en Wiske: Het Lijdende Leiden is in Museum De Lakenhal te Leiden gepresenteerd.

In Museum De Lakenhal is van 12 november ’11 tot en met 4 maart ’12 een presentatie van de originele tekeningen uit het album te zien. Deze presentatie maakt deel uit van de grote familietentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 – 2011 die van 30 september ’11 tot en met 8 januari ’12 in Museum De Lakenhal getoond wordt.

Het stripverhaal Suske en Wiske: Het Lijdende Leiden ligt in de winkel. Een speciale editie, met acht extra pagina’s over het Leidens Ontzet, is in Museum De Lakenhal verkrijgbaar.

Lambik is deurwaarder en dreigt Sidonia uit haar huis te zetten. Een vreemde vriend des huizes kan dit echter niet aanzien en wil hen weer dichter bij elkaar brengen. Hij stuurt onze helden naar het Leiden van 1574 waar ze elk een rol vervullen in een wervelend avontuur. De stad is omsingeld door Spaanse troepen die onder leiding staan van opperbevelhebber Valdez. Hij wil de bevolking uithongeren en tot overgave dwingen. Maar dan daagt er hulp op in de persoon van Magdalena Moons. Zij en Valdez worden verliefd op elkaar, maar Magdalena wil niets van hem weten zolang hij de stad belegert. Magdalena en haar nichtje Louise maken samen het leven van de Spanjaarden zuur en nemen het op tegen een gewiekste verrader die de stad in handen van de vijand wil zien vallen.