Home

persbericht 12 augustus 2021: Tentoonstelling Fer Hakkaart – de absurde werkelijkheid, van 20 augustus tot en met 28 november 2021 in Museum De Lakenhal

Nieuwe tentoonstelling Leidse schilder Fer Hakkaart

gewone mensen in de hoofdrol

Schilder Fer Hakkaart heeft zich in zijn zestigjarige carrière vooral gemanifesteerd als een scherpe portrettist van gewone mensen, die hij met genadeloze details neerzet. Hakkaart haalt inspiratie uit zijn directe omgeving. Met een geamuseerde blik observeert hij voorbijgangers en verwondert zich over het gemak waarmee ze leven, werken en zich vermaken. Een nieuwe kleine tentoonstelling in Museum De Lakenhal toont zijn realistische werk door de jaren heen.

Fer Hakkaart is een soort hedendaagse Leidse fijnschilder. Al zo’n zestig jaar haalt hij inspiratie uit de binnenstad en observeert hij haar inwoners. Hij verbeeldt bij voorkeur gewone mensen, van V&D-klant tot snackbarbezoeker. De anonieme personen in zijn portretten stralen vaak eenzaamheid uit, of ze zich nu in alledaagse of juist vreemde taferelen bevinden.

De schilder is inmiddels tachtig jaar en nog steeds actief. In deze tentoonstelling zijn elf figuratieve werken van zijn hand te zien, geschilderd in de periode van 1962 tot en met 2021. Vijf daarvan - drie schilderijen en twee pastels - worden zelfs voor het eerst tentoongesteld. De werken komen uit de collectie van Museum De Lakenhal en uit Hakkaarts eigen collectie.

Door de ogen van de kunstenaar zien we de stad Leiden en haar inwoners veranderen. Tegelijkertijd zien we Hakkaart zelf meebewegen met zijn tijd, steeds zoekend en groeiend naar een volgende fase van realistisch schilderen.

Fer Hakkaart, Robotvrouw met echtpaar bij bad, 2017-20. Olieverf op doek. Bruikleen van de kunstenaar.
Fer Hakkaart, Zonnen bij recreatieoord, 1976. Olieverf op doek. Bruikleen van de kunstenaar.

Vervreemdend

Hakkaarts werk heeft een heel eigen stijl. De figuren zet hij ingetogen en vaak in zichzelf gekeerd neer, alsof ze moeite hebben met elkaar te communiceren en daarom schuw langs elkaar heen kijken. De schilder brengt ze tot leven door de vastberaden onthulling van hun kleding of lichaam. Met grote precisie schildert hij stoffen, texturen en glans.

Sinds 2000 benadrukt hij steeds meer de geschilderde realiteit als illusie. Deze wordt uitvergroot met een heftiger kleurgebruik, een ritmische penseelstreek en grote haast abstracte vlakken. Het stadsgezicht en het landschap als achtergrond vervangt hij door decors en behangsels. Echte personen en poppen schildert hij als concurrerende figuranten in een absurd schouwspel.

Ondanks dat er een subtiele humor in Hakkaarts werk zit, zijn de werken zelden vrolijk. Conservator Rob Wolthoorn: 'Denk aan de volkstaferelen van Jan Steen. Ook die lijken op het eerste oog gezellig, maar toch is er altijd iets dat niet klopt of iemand die wordt gepest. Ook bij de werken van Hakkaart is de sfeer eerder beklemmend of geladen, ondanks de misschien vertrouwde stadse achtergrond.'

Museum De Lakenhal heeft naast de tentoonstelling een gefilmd portret laten maken waarin de kunstenaar zelf zijn werkwijze toelicht. Deze film is gedurende de looptijd van de tentoonstelling in het museum te zien, en online. Mogelijk volgen er in de toekomst meer portretten, als aanvulling op de werken die het museum in de collectie heeft van levende Leidse kunstenaars.

Bekijk het filmportret

Over Fer Hakkaart

Fer Hakkaart (Leiden, 1941) is van oorsprong graficus. Hij werkte als zestienjarige in een drukkerij en volgde van 1958 tot en met 1963 een avondcursus aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag. Hij maakt zowel figuratief als abstract en expressionistisch werk. Delen van zijn oeuvre zijn onder meer opgenomen in de collecties van Museum De Lakenhal, Museum MORE, Rijksmuseum Prentenkabinet Amsterdam, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, PrentenKabinet Leiden, LUMC Leiden en particulieren.

Ter gelegenheid van Hakkaarts tachtigste verjaardag zijn dit najaar nog twee andere exposities over de schilder in Leiden te zien. In galerie Amber zijn van 19 september tot en met 17 oktober tekeningen, etsen en pastels te zien. Bij Ars Aemula Naturae worden van 1 tot en met 17 oktober schilderijen en assemblages getoond.

PERSAFBEELDINGEN

Bekijk en download de persafbeeldingen hieronder.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het stadsmuseum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van Leiden. Net als de stad combineren we een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter.

VOOR MEER INFORMATIE, NIET VOOR PUBLICATIE

Neem voor meer informatie contact op met Anne van den Dool: a.van.den.dool@lakenhal.nl | +31 (0)6 1 888 999 7.