Home

Collectie Museum De Lakenhal in De Grote Kunstshow

De Leidse Schouwburg en Museum De Lakenhal werken samen in speciale Leidse editie

Tien bijzondere stukken uit de collectie van Museum De Lakenhal worden op 11 juni gepresenteerd op het podium van de Leidse Schouwburg. Uit de inspirerende samenwerking tussen het museum en het theater komt een speciale Leidse editie van De Grote Kunstshow voort, waarin diverse sprekers, acteurs en kunstenaars uit Leiden acte de présence geven. Met lichtvoetige en verrassende presentaties worden de verhalen achter de kunstwerken, als een vorm van serious pleasure, tot leven gewekt.

DE GROTE KUNSTSHOW

De Grote Kunstshow biedt een verfrissend alternatief voor het museum. Bezoekers lopen niet langs de kunst, maar krijgen de werken één voor één gepresenteerd op het theaterpodium. Tijdens een anderhalf uur durende voorstelling worden verrassende verhalen achter deze werken tot leven gewekt met voordrachten, interviews, monologen, licht en muziek. Eerdere edities van De Grote Kunstshow in Amsterdam en Rotterdam waren een groot succes. “Fris, aantrekkelijk en vernieuwend”, kopte de Volkskrant.

LEIDSE EDITIE

Het succes van de voorgaande versies is de aanleiding voor een ambitieus vervolg: een speciale editie in Leiden met werken uit de collectie van Museum De Lakenhal. Tijdens de restauratie en vernieuwing van het museum zijn tien bijzondere werken uit de collectie exclusief te zien in de Leidse Schouwburg. Daarbij sluiten twee van de geselecteerde kunstwerken ook aan bij het landelijke jubileumprogramma rondom De Stijl.

De presentatie van De Grote Kunstshow is in handen van de Vlaamse schrijfster en improvisatie-actrice Katrijn van Bouwel. Daarnaast worden diverse gastsprekers verwelkomd, onder wie Sacha Bronwasser, kunstcriticus van de Volkskrant, en acteurs, schrijvers en een zanger(es) uit het ensemble van muziektheatergezelschap De Veenfabriek uit Leiden.

DRIE VOORSTELLINGEN

De Grote Kunstshow wordt driemaal gepresenteerd in de Leidse Schouwburg op zondag 11 juni 2017 om 11.00, 14.00 en 16.00 uur. De editie in Leiden is de derde in een reeks van Kunstshows met kunstwerken uit Nederlandse museumcollecties, na de succesvolle edities met het Gemeentemuseum Den Haag (september 2016) en het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem (december 2016).

De Grote Kunstshow is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door genereuze steun van het Mondriaan Fonds en het Cultuurfonds Leiden.