Home

GENOMINEERDEN BEKEND VOOR HERMINE VAN BERS BEELDENDE KUNSTPRIJS

De genomineerden voor de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2020 zijn bekend: Evelien Gransjean, Romee van Oers en Roos Tulen. Deze prijs is bestemd voor een talentvolle kunstenaar die een directe relatie heeft met de stad Leiden en jonger is dan 36 jaar. De genomineerden krijgen een presentatie in Museum De Lakenhal. De winnaar wordt tijdens de Kunstroute Leiden bekendgemaakt.

GENOMINEERDEN

Het werk van Evelien Gransjean omvat installaties, fotografisch en videowerk. Voor haar interdisciplinaire benadering gebruikt zij alledaagse objecten en materialen die binnen een concept zowel een persoonlijke als universele betekenis bezitten.

In haar minimalistische werk maakt Romee van Oers gebruik van een traditionele schildertechniek met ei-tempera. IJle, ruimtelijke vormen brengen beweging en spanning teweeg. Op groot formaat dragen de composities, zowel op doek als in de openbare ruimte, de sporen van de fysieke handeling van het schilderen.

Roos Tulen wil met haar werk anderen uitnodigen ervaringen te delen om nieuwe inzichten en ontmoetingen tot stand te brengen. Op zoek naar verbindingen met mensen verplaatst zij haar werkterrein naar de wereld buiten het atelier.

VAKJURY

De vakjury bestaat uit Alexandra Hunts (prijswinnaar in 2018), Sandrine van Noort (conservator Kunstzaken LUMC), Nicole Roepers (conservator actuele kunst Museum De Lakenhal), Rob Schouten (beeldend kunstenaar en hoofd toelatingen, werving en selectie AKV|St.Joost ’s-Hertogenbosch en Breda) en Pim Voorneman (beeldend kunstenaar en docent KABK Den Haag).

PRESENTATIE EN PRIJSUITREIKING

Het werk van de genomineerden wordt dit jaar voor het eerst in Museum De Lakenhal gepresenteerd. De jury kiest vervolgens de winnaar op basis van het geëxposeerde werk. De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 25 september tijdens de opening van de Kunstroute Leiden, georganiseerd door Museum De Lakenhal. Vanwege de huidige omstandigheden en beperkende maatregelen als gevolg van het Coronavirus is het nog onzeker wanneer de presentatie van de genomineerden in Museum De Lakenhal kan plaatsvinden.

HERMINE VAN BERS BEELDENDE KUNSTPRIJS

De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs is bestemd voor een talentvolle kunstenaar die een directe relatie heeft met de stad Leiden en jonger is dan 36 jaar. De kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt, beurtelings in Leiden en in Maastricht, en bestaat uit een bedrag van 2500 euro en een penning, ontworpen door Lucie Leene. Hermine van Bers (1927-2006) is geboren in Maastricht. Later woonde en werkte zij in Leiden. De editie van 2020 wordt in Leiden uitgereikt.