Home

Meta Knol neemt afscheid als directeur van Museum De Lakenhal

Meta Knol vertrekt per 31 december 2020 als directeur van Museum De Lakenhal. Zij maakt definitief de overstap naar Leiden European City of Science, waar ze sinds juli tijdelijk directeur is. Oskar Brandenburg (Hoofd Programma & Collecties) blijft vervangend museumdirecteur totdat een opvolger is aangenomen. Hoewel Meta naar eigen zeggen ‘haar hart voor eeuwig heeft verpand aan Museum De Lakenhal’, is haar taak daar nu volbracht.

In juli 2020 nam Meta Knol op uitnodiging van de Universiteit Leiden, het LUMC en de gemeente Leiden tijdelijk het directeurschap over van de stichting Leiden European City of Science 2022. Inmiddels is het opbouwen van deze nieuwe organisatie op stoom gekomen, en heeft Meta besloten om definitief afscheid te nemen van het museum. Bij Leiden European City of Science gaat ze zich erop richten om de stad Leiden met wetenschap en cultuur een perspectief te bieden op het jaar 2022 – ná de pandemie.

Elf jaar museale vernieuwing

Meta Knol is ruim elf jaar directeur van het Leidse museum geweest. In deze periode heeft zij leiding gegeven aan een museaal veranderingsproces dat in juni 2019 leidde tot de feestelijke heropening door Koning Willem Alexander. De collectie vormde de inspiratiebron voor het vernieuwingsproces dat vorm kreeg op basis van een krachtige, inhoudelijke visie. Ondertussen werd de organisatie op orde gebracht, verdubbelde het aantal bezoekers en werd het 17e-eeuwse gebouw zorgvuldig gerestaureerd en uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het vernieuwde museum oogstte het afgelopen jaar veel lof en werd beloond met diverse prijzen en nominaties. Yvonne van Delft (wethouder Cultuur): "Dankzij Meta staat het museum er heel anders voor dan tien jaar geleden. Ze heeft in die tijd ontzettend veel bereikt en Museum De Lakenhal klaargemaakt voor de toekomst. We gaan haar missen. Ik ben er van overtuigd dat ze een enorme aanwinst is voor Leiden European City of Science 2022.’’

Toekomst museum

Oskar Brandenburg was de afgelopen vier maanden vervangend museumdirecteur en blijft die rol op zich nemen totdat een nieuwe directeur is aangesteld. Oskar Brandenburg: "We blijven natuurlijk niet stilzitten in de tussentijd. Sinds de heropening is een frisse koers ingezet en die blijven we steeds meer invullen met nieuwe tentoonstellingen en invalshoeken. Zo zal het museum de komende tijd nog zichtbaarder worden in de stad."

De kracht van het lokale

Meta over haar vertrek: "Enkele jaren geleden heb ik mij voorgenomen om zoveel mogelijk waarde en betekenis toe te voegen aan de plek waar ik leef, woon en werk: Leiden. Zoals de vernieuwing van Museum De Lakenhal vorm kreeg door heel goed te kijken naar de betekenis van de collectie en de verhalen die daarover verteld kunnen worden, kan ik me nu bij European City of Science gaan richten op het unieke karakter van Leiden als een stad van wetenschap en cultuur. Museum De Lakenhal laat ik met een gerust hart achter want ondanks de gevolgen van de pandemie is het in goede conditie. Met het geweldige team, het vernieuwde gebouw, de presentatie van de collectie, de tentoonstelling van Claudy Jongstra en het zinnenprikkelende publieksprogramma is een mooie balans ontstaan. In die zin had ik geen beter moment kunnen kiezen om weg te gaan."

Foto: Rob Overmeer

OVER LEIDEN EUROPEAN CITY OF SCIENCE

In 2022 is Leiden European City of Science. Een jaar lang worden toonaangevende wetenschappelijke ontwikkelingen in de schijnwerpers gezet, met een publieksprogramma van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest, gebaseerd op het principe van ‘citizen science’ (wetenschap voor, door en met burgers). Zo verbindt Leiden European City of Science in 2022 wetenschap, kennis, kunst en kunde door middel van lokale interactie, op een nationaal podium, met een Europese uitstraling.

OVER META KNOL

Meta Knol (1969) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie moderne en hedendaagse kunst. Sindsdien maakt ze tentoonstellingen en schrijft over beeldende kunst, waarbij ze graag over de grenzen van disciplines kijkt. Als conservator moderne kunst presenteerde ze bij het Centraal Museum in Utrecht tot 2009 internationale tentoonstellingen als This is America. Visies op de Amerikaanse droom en Beyond the Dutch. Indonesië, Nederland en de beeldende kunsten sinds 1900 (2009). In Leiden was ze onder meer initiatiefnemer en co-curator van de tentoonstelling Global Imaginations (2015) in de monumentale Meelfabriek, ter gelegenheid van het 440-jarig bestaan van de Universiteit Leiden. Meta is in woord en daad een pleitbezorger van museale vernieuwing. Het artikel ‘Stop de Blockbusterverslaving’ dat ze in februari 2020 publiceerde, leidde tot een internationaal debat over het belang van tentoonstellingen tegenover dat van museale collecties, lokale bezoekersgroepen en duurzaamheidsvraagstukken. Ze is mede-initiator van culturele initiatieven zoals Framer Framed in Amsterdam, de Nacht van Ontdekkingen in Leiden en de Stichting 2030. Meta heeft verschillende bestuursfuncties in de culturele sector, waaronder bij Kunsten ‘92 en de Vereniging Rembrandt. Recent trad zij toe tot de Commissie Collectie Nederland van de Raad voor Cultuur, die in opdracht van Minister van Engelshoven een nieuwe visie op (de bescherming van) Nederlandse erfgoedcollecties voorbereidt. Inhoud, kwaliteit, betekenis en interactie staan voorop bij alles wat zij doet.