Home

MUSEUM DE LAKENHAL DOET MEE AAN ART ROCKS

Museum De Lakenhal in Leiden doet voor het eerst mee aan muziekcompetitie Art Rocks. Deze landelijke competitie daagt muzikanten uit een nummer te maken geïnspireerd op een kunstwerk uit de collectie van topmusea. Muzikanten krijgen daarmee de kans associaties en emoties die kunst bij hen oproept, te vertalen naar een nummer. Voor publiek zijn al deze soundtracks een manier om kunst in musea op een andere manier te ervaren. Het officiële startschot voor Art Rocks wordt vandaag gegeven tijdens de lancering van de soundtrack van Art Rocks ambassadeur Kovacs.

Over de competitie

Muzikanten uit alle genres kunnen tussen 28 augustus – 22 november 2020 hun nummer inzenden voor muziekcompetitie Art Rocks. Uit alle inzendingen selecteert de vakjury 98 acts die tijdens de 14 museumrondes live op zaal bij het kunstwerk spelen in één van de 15 deelnemende musea. De beste acht acts strijden tijdens de finale in poppodium Paradiso.

Art Rocks in Museum De Lakenhal

Uit de collectie van Museum De Lakenhal zijn de volgende zeven werken geselecteerd waarop deelnemers hun track kunnen inspireren: Drieluik met het Laatste Oordeel (ca. 1526-27, Lucas van Leyden), Vooruit (2014, Atelier Van Lieshout), Contra-compositie VII (1924, Theo van Doesburg), Liberty (2011, Erwin Olaf), Vlaamse kermis (1934, Tinus van Doorn), Stoeiend paar (1660, Jan Steen), Preparations (2009, Roy Villevoye). Alle werken zijn op zaal te zien.

Masterclasses songwriting in het museum

In september en oktober organiseert Art Rocks samen met Popsport in alle musea masterclassdagen waarin deelnemers worden ondersteund in het schrijfproces. Tijdens deze kosteloze masterclasses geven de ambassadeurs Kovacs, Sef, S10 en oud-ambassadeur Eefje de Visser tips en tricks mee die de artiesten helpen om het nummer thuis af te maken. Ook krijgen ze een workshop mindful kunstkijken en helpen coaches van Popsport de deelnemers op weg. De masterclass in Museum De Lakenhal vindt plaats op 10 oktober 2020 en hier zal ambassadeur S10 aanwezig zijn. Aanmelden kan via: https://artrocks.nl/nieuws/art-rocks-x-popsport-masterclasses

Wie kan deelnemen?

Iedereen vanaf 14 jaar kan deelnemen aan Art Rocks. De muziekcompetitie is zowel voor beginnende als professionele muzikanten. Elke muziekstijl is welkom en de grootte van een muziekact is ook vrij: van solo- artiesten tot een twaalfkoppig orkest. Wel dient de act er rekening mee te houden dat de (technische) mogelijkheden voor het optreden in een museum beperkt zijn. De competitie is genre-overstijgend, dus alle muziekgenres zijn welkom: van jazz tot rock en van klassiek tot hiphop.

Wat je kunt winnen?

  • Een optreden in het museum, naast het gekozen kunstwerk
  • De finalisten van de museumrondes maken kans op een optreden in Paradiso
  • De winnaar wint een geldprijs van €1000

Inschrijven voor Art Rocks kan vanaf 28 augustus via www.artrocks.nl en de ruim 100 geselecteerde kunstwerken en historische objecten waar de deelnemers uit kunnen kiezen zijn hier te zien.

Voor het laatste nieuws over ART ROCKS 2020 check www.artrocks.nl. Blijf ook op de hoogte via Facebook en Instagram. #ArtRocks2020