Home

7 mei 2020

Museum De Lakenhal opent Thuisatelier 

Maar liefst 18 creatieve opdrachten voor thuis, gemaakt door professionele kunstenaars, staan op het net gelanceerde lakenhal.nl/thuisatelier van Museum De Lakenhal in Leiden. Het Thuisatelier is speciaal gemaakt voor het online publiek, van jong tot oud. De uiteenlopende thuisopdrachten zijn zelfstandig 'aan de keukentafel' uit te voeren en hebben allemaal een link met de collectie van het museum. Ook na de opheffing van de intelligente lockdown blijft het museum opdrachten aan het platform toevoegen.

Opdrachten door kunstenaars, geïnspireerd op de collectie

De opdrachten zijn bedacht door professionele kunstenaars, die daarnaast in het museum werkzaam zijn als workshopdocent of samenwerkingspartner. Zij hebben zich voor hun opdrachten laten inspireren door een werk of een kernverhaal uit de collectie van Museum De Lakenhal. Kunstenaars worden financieel hard getroffen door de coronacrisis. Het museum onderkent hun kwetsbare positie en kan door het inschakelen van de workshopdocenten voor het Thuisatelier verschillende kunstenaars toch enige compensatie geven.

Thuisopdrachten

In het Thuisatelier draait het om talentontwikkeling: het aanleren van creatieve technieken en het beter leren kennen en begrijpen van jezelf en de wereld om je heen. Er zijn verschillende categorieën: van eenvoudig tot uitdagend, samen of alleen, voor binnen of buiten, op papier, met verf of ‘alles uit de kast’. Iedere opdracht bestaat uit een A4’tje dat je kunt downloaden en printen, met daarin een introductie en een handzaam stappenplan. De opdrachten kun je doen als vrijetijdsbesteding of als onderdeel van noodgedwongen thuisonderwijs.

KunstMakenMetKunstenaars

Deelnemers kunnen hun resultaten delen via de hashtags #LakenhalAtelier en #KunstMakenMetKunstenaars. Ook na het coronatijdperk blijft het museum opdrachten aan het platform toevoegen. Op deze manier wordt het Thuisatelier een duurzaam initiatief.