Home

16 maart 2018

Museum De Lakenhal viert hoogste punt

De nieuwbouw van Museum De Lakenhal heeft gisteren het hoogste punt bereikt. Dit werd op feestelijke wijze gevierd. Een jaar geleden werd de eerste paal geslagen en ondertussen is de nieuwbouw volledig opgetrokken. De komende maanden wordt de nieuwe vleugel afgewerkt. Ook de restauratiewerkzaamheden verlopen voorspoedig en ook hieraan wordt de komende tijd de laatste hand gelegd.

Gedicht Wouter Ydema

Op feestelijke wijze werd het hoogste punt van de nieuwbouw gevierd. Museumdirecteur Meta Knol en wethouder Robert Strijk onthulden een lofdicht over Museum De Lakenhal op een groot geveldoek aan de bouwsteiger. Het gedicht ‘Laken’ is geschreven door voormalig Leids stadsdichter Wouter Ydema.

Nieuwbouw

De nieuwbouw van Museum De Lakenhal voegt een totaal volume van 2500 vierkante meter toe aan het museum, waarvan 450 vierkante meter tentoonstellingsruimte. In deze nieuwe tentoonstellingsvleugel zullen vanaf de heropening de tijdelijke tentoonstellingen gepresenteerd worden.

Vernieuwd museum

Museum De Lakenhal opent in het voorjaar van 2019 haar deuren weer voor publiek. Vanaf de heropening wordt de collectie getoond in de oude ‘Laecken-Halle’, met bekende topstukken zoals ‘Het Laatste Oordeel’ (ca. 1526/27) van Lucas van Leyden, de ‘Brillenverkoper’ (ca. 1624) van Rembrandt Harmensz. van Rijn en ‘Contra-Compositie VII’ (1924) van Theo van Doesburg. Deze topstukken zijn nu te zien in andere musea in het land. In de nieuw gebouwde tentoonstellingszalen wordt vanaf de heropening een speciale presentatie ingericht rond de restauratie en uitbreiding, met fotowerken van Karin Borghouts en Marjan Teeuwen. Vanaf november 2019 presenteert Museum De Lakenhal in deze gloednieuwe zalen de tentoonstelling Jonge Rembrandt, met vroege werken van de beroemde Leidenaar, waaronder vele bruiklenen uit internationale musea.

Restauratie en uitbreiding

Museum De Lakenhal is momenteel gesloten in verband met restauratie en uitbreiding. Bouwcombinatie Nieuw Laecken, bestaande uit IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg, voert de bouwwerkzaamheden uit in samenwerking met Homij Installatietechniek. Architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven uit Rotterdam tekent voor de nieuwbouw en Julian Harrap Architecten uit Londen is verantwoordelijk voor de restauratie van het monumentale museumgebouw.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Noot voor de redactie:

Meer informatie: Minke Schat, hoofd publiekszaken Museum De Lakenhal T 06 11 01 88 31 E m.schat@lakenhal.nl lakenhal.nl