Home

16 november 2017

Nieuwe tentoonstellingsvleugel Museum De Lakenhal krijgt vorm

Begin deze week zijn zeven schaaldaken op de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Museum De Lakenhal geplaatst. Met een grote kraan werden de 30 ton wegende betonelementen voorzichtig op de zalen gelegd: een spectaculair gezicht.

‘Dit is een mijlpaal’, zegt Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal. ‘Vanaf nu kunnen we verder de hoogte in. Op de grote tentoonstellingszaal worden de volgende drie verdiepingen gebouwd en tegelijkertijd wordt begonnen met het metselwerk. We zien uit naar de voltooiing van de bijzondere nieuwe gevel aan de Lammermarkt.’ Het hoogste punt zal naar verwachting in het vroege voorjaar van 2018 worden bereikt. Knol: ‘Dat betekent dat we op tijd de sleutel van de aannemer terugkrijgen om het gebouw weer in te richten, als voorbereiding op de feestelijke heropening’.

Heropening

Museum De Lakenhal opent in het voorjaar van 2019 haar deuren weer voor publiek. Vanaf de heropening wordt de collectie getoond in de oude ‘Laecken-Halle’, met bekende topstukken zoals ‘Het Laatste Oordeel’ (ca. 1526/27) van Lucas van Leyden, de ‘Brillenverkoper’ (ca. 1624) van Rembrandt Harmensz. van Rijn en ‘Contra-Compositie VII’ (1924) van Theo van Doesburg. Deze topstukken zijn nu te zien in andere musea in het land. In de nieuw gebouwde tentoonstellingszalen wordt vanaf de heropening een speciale presentatie ingericht rond de restauratie en uitbreiding, met fotowerken van Karin Borghouts en Marjan Teeuwen. Vanaf november 2019 presenteert Museum De Lakenhal in deze gloednieuwe zalen de tentoonstelling Jonge Rembrandt, met vroege werken van de beroemde Leidenaar, waaronder vele bruiklenen uit internationale musea.

Restauratie en uitbreiding

Museum De Lakenhal is momenteel gesloten in verband met restauratie en uitbreiding. Bouwcombinatie Nieuw Laecken, bestaande uit IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg, voert de bouwwerkzaamheden uit in samenwerking met Homij Installatietechniek. Architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven uit Rotterdam tekent voor de nieuwbouw en Julian Harrap Architecten uit Londen is verantwoordelijk voor de restauratie van het monumentale museumgebouw.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.