Home

16 juli 2020

Presentatie genomineerden Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs in Museum De Lakenhal

Vanaf zaterdag 18 juli tot en met zondag 1 november presenteert Museum De Lakenhal de werken van de genomineerden van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2020. Deze prijs is bestemd voor een talentvolle kunstenaar die een directe relatie heeft met de stad Leiden en jonger is dan 36 jaar. De winnaar wordt tijdens de opening van de Kunstroute Leiden bekend gemaakt.

Genomineerden

De genomineerden zijn Evelien Gransjean (1989), Romee van Oers (1993) en Roos Tulen (1990).

Voor haar interdisciplinaire kunstwerken gebruikt Evelien Gransjean alledaagse objecten en materialen die, in idee en uitwerking, zowel een persoonlijke als universele betekenis krijgen. Voor deze presentatie maakte zij een drieluik over tijd en ruimte. Gransjean liet zich hiertoe inspireren door de gebouwen van Museum De Lakenhal en Het Laatste Oordeel, het drieluik van Lucas van Leyden in het bijzonder. Haar drieluik bevat thema's die gaan over hier en nu, dromen en verlangen en de veranderlijkheid van dingen.

Romee van Oers vertaalt observaties uit haar dagelijkse omgeving naar schilderingen op doek: ijle ruimtelijke vormen die beweging, speelsheid en tegelijkertijd spanning oproepen. Deze uitgebalanceerde composities met hier en daar een geschilderde lijn, baan of ronding in een doorgaans lege ruimte, nodigen uit tot eindeloos kijken. In haar schilderijen maakt Van Oers gebruik van traditionele schildertechnieken. Speciaal voor deze presentatie maakte zij een wandschildering in tempera.

Roos Tulen nodigt met haar werk anderen uit om ervaringen te delen en nieuwe inzichten en ontmoetingen tot stand te brengen. Speciaal voor deze presentatie ontwikkelde zij een project dat gebaseerd is op de theorie van ‘De wijsheid van de menigte’. Tulen nodigde 100 inspirerende mensen uit Leiden en omgeving uit om samen op zoek te gaan naar de betekenis van het begrip ‘thuis’. Dit onderzoek neemt de vorm aan van een verzameling van werken die gedurende de presentatie zal uitgroeien tot een collectief werk, dat de interpretaties van individuen overtreft.

Vakjury

De vakjury bestaat uit Alexandra Hunts (prijswinnaar in 2018), Sandrine van Noort (hoofd Kunstzaken LUMC), Nicole Roepers (conservator actuele kunst Museum De Lakenhal), Rob Schouten (beeldend kunstenaar en hoofd toelatingen, werving en selectie AKV | St.Joost ’s-Hertogenbosch en Breda) en Pim Voorneman (beeldend kunstenaar en docent KABK Den Haag).

Prijsuitreiking

Het werk van de genomineerden wordt dit jaar voor het eerst in Museum De Lakenhal gepresenteerd. De jury kiest vervolgens de winnaar op basis van het geëxposeerde werk. De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 25 september tijdens de opening van de Kunstroute Leiden, georganiseerd door Museum De Lakenhal.

Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs

De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs is bestemd voor een talentvolle kunstenaar die een directe relatie heeft met de stad Leiden en jonger is dan 36 jaar. De kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt, beurtelings in Leiden en in Maastricht, en bestaat uit een bedrag van 2500 euro en een penning, ontworpen door Lucie Leene. Hermine van Bers (1927-2006) is geboren in Maastricht. Later woonde en werkte zij in Leiden. De editie van 2020 wordt in Leiden uitgereikt.