Home

2 juni 2021

Tanja Elstgeest wordt de nieuwe directeur van Museum De Lakenhal

Tanja Elstgeest wordt per 1 juli 2021 de nieuwe directeur van Museum De Lakenhal in Leiden. Ze had ruim tien jaar de leiding over het Productiehuis Rotterdam, een onderdeel van Theater Rotterdam. Naast ervaring uit de theaterwereld, brengt ze veel kennis mee van de beeldende kunstsector. Ook is ze geen onbekende in het culturele leven in Leiden. Tanja Elstgeest volgt interim directeur Oskar Brandenburg op, die voormalig directeur Meta Knol tijdelijk verving.

Bij het Productiehuis Rotterdam was Elstgeest eindverantwoordelijk voor de keuze, begeleiding en ontwikkeling van een nieuwe generatie theatermakers. Ze is gespecialiseerd in samenwerking tussen verschillende disciplines en met een grote diversiteit aan kunstenaars. Bij Museum De Lakenhal zal ze haar ervaring inzetten om de verbinding met de stad en het publiek verder te versterken. Tanja Elstgeest: ,,Het museum onderging de afgelopen jaren een grote renovatie en kreeg een prachtige herinrichting. Het is een eer om vanuit deze rijke basis programma’s te gaan maken die voortbouwen op de richting die het museum al insloeg. Ik wil van Museum de Lakenhal een ruimte maken waar mensen met allerlei achtergronden waardevolle momenten kunnen delen.''

Foto: Maarten Laupman

OVER TANJA ELSTGEEST

Tanja Elstgeest (1973) brengt, naast ervaring uit de theaterwereld, veel kennis mee van de beeldende kunstsector. Zo werkte ze verschillende jaren als curator hedendaagse kunst. Dat deed ze bijvoorbeeld voor De Vleeshal in Middelburg en het Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam, dat nu Kunstinstituut Melly heet. Ze heeft kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Zij leerde het culturele leven in Leiden kennen toen ze werkte als artistiek producent bij muziektheatergezelschap de Veenfabriek. Daar was ze onder meer verantwoordelijk voor het programma Utopisch Nest, een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, Museum De Lakenhal en de Veenfabriek waarin theater, beeldende kunst en wetenschap samen kwamen.

BLIK OP DE TOEKOMST

Sinds de heropening in 2019 heeft Museum De Lakenhal een frisse koers ingezet door samen te werken met nieuwe partners, een verwelkomend gebouw, en met nieuwe programma’s en tentoonstellingen die reageren op de actualiteit. Interim directeur Oskar Brandenburg: ,,We zijn heel blij met de komst van Tanja Elstgeest, een ervaren en vernieuwende opvolger. We delen de visie dat het museum van de toekomst midden in de samenleving moet staan. We hebben heel veel zin om hier samen met Tanja mee aan de slag te gaan.”

Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur van de gemeente Leiden: ,,Het doet mij plezier Tanja Elstgeest welkom te heten als nieuwe directeur van Museum De Lakenhal. Ze kan het museum nog veel verder brengen en weet uit ervaring hoe ze de verbinding met de stad kan aanjagen door nieuwe samenwerkingen en nieuwe perspectieven. Daarnaast veel dank aan Oskar Brandenburg, die als vervangend directeur het museum nog zichtbaarder heeft gemaakt in de stad. Zelfs toen musea het afgelopen jaar langdurig waren gesloten.''

Meta Knol nam eind 2020 afscheid als directeur van het Leidse museum, na ruim elf jaar. In die tijd is het museum grondig vernieuwd, verbouwd en is de collectie op orde gebracht. Het ‘nieuwe’ museum oogstte het afgelopen jaar veel lof en werd beloond met diverse prijzen en nominaties. Oskar Brandenburg was sinds juli 2020 tijdelijk directeur, en initiatiefnemer van onder meer de nieuwe expositie If Things Grow Wrong, die opent in het najaar 2021. Vanaf juli neemt Brandenburg zijn functie als Hoofd Programma en Collectie weer op bij Museum De Lakenhal.

HEROPENING MUSEA

In verband met coronamaatregelen waren alle Nederlandse musea de afgelopen maanden gesloten. Op zaterdag 5 juni opent Museum De Lakenhal weer de deuren. We kijken ernaar uit je te ontvangen!