Home

VERENIGING REMBRANDT: AANKOOP VAN DOESBURG VAN NATIONAAL BELANG

4 mei 2017

Begin maart kocht Museum De Lakenhal het werk 'Contra-compositie VII' uit 1924 van Theo van Doesburg aan. De Vereniging Rembrandt legt uit waarom zij het belangrijk vonden deze aankoop financieel te ondersteunen:

"De aankoop van het werk Contra-compositie VII (1924) van Theo van Doesburg (1883-1931) door Museum De Lakenhal is er één van nationaal belang. Dit schilderij uit Van Doesburgs belangrijkste periode zal in de collectie van Museum De Lakenhal als kernstuk functioneren. Het Leidse museum bezat al een vijftigtal werken die de theoretische principes en idealen van De Stijl weerspiegelen, maar miste een beeldbepalend hoogtepunt. Contra-compositie VII bezit de kwaliteiten om die rol te kunnen vervullen. Museum De Lakenhal heeft zich de afgelopen jaren ingezet om De Stijl context in de verzameling te geven. Bij de heropening van Museum De Lakenhal in het voorjaar van 2019 krijgt De Stijl voor het eerst een vaste plek in de collectiepresentatie. Daarin is een belangrijke plaats weggelegd voor Van Doesburg, die deze internationale beweging in 1917 in Leiden lanceerde. In de aan Van Doesburg gewijde zaal wordt Contra-compositie VII een sleutelstuk."

Contra-compositie VII is aangekocht met steun van onder andere de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit en haar BankGiro Loterij Aankoopfonds.

Zaterdag 13 mei is het schilderij van Theo van Doesburg gratis te zien in het stadhuis van Leiden. Vanaf 24 mei wordt het in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum Amsterdam. Na de feestelijke heropening in het voorjaar van 2019, wordt het topstuk permanent getoond in Museum De Lakenhal.

Contra Compositie VII (1924) door Theo van Doesburg
Contra Compositie VII (1924) door Theo van Doesburg