Home

1 mei 2018

Voorgevel Museum De Lakenhal weer in volle glorie te bewonderen

Afgelopen week zijn de steigers bij de voorgevel van Museum De Lakenhal, aan de Oude Singel in Leiden, verwijderd. De gevel van de 17e-eeuwse ‘Laecken-Halle’ is weer in oude luister hersteld, terwijl ernaast de nieuwe gevel van het museumcafé is verrezen. Zo komen heden en verleden samen.

Voor het eerst sinds lange tijd is de voorgevel weer volop te bewonderen. Vanaf de start van de restauratie en uitbreiding was deze aan het oog onttrokken door steigers. Voorheen was het voorplein decennialang overdekt door een glazen overkapping die het zicht op de monumentale gevel grotendeels blokkeerde.

Restauratie

De façade van de ‘Laecken–Halle’, die in 1639 werd ontworpen door architect Arent van ’s-Gravesande, is nu volledig gerestaureerd. Alle zandstenen versieringen op gevel en de voormuur van het gebouw zijn gewijd aan het Leids Laken, de wollen stof waar Leiden destijds wereldberoemd mee werd. Bij de restauratie zijn ook deze decoraties behandeld. Vijf zandstenen tableaus tonen het maakproces van lakense stoffen, van het spinnen van de wol tot het kleuren van de stof. Daarboven zijn het wapen met de Leidse sleutels en de geveltekst te zien. Deze zijn opnieuw met bladgoud ingekleurd. Het gebouw van Arent van ’s-Gravesande geldt als een van de gaafst bewaarde voorbeelden van het Hollands classicisme.

Vernieuwd museum

Museum De Lakenhal is momenteel gesloten en opent in het voorjaar van 2019 haar deuren weer voor publiek. Vanaf de heropening wordt de collectie getoond in de bestaande gebouwen, met bekende topstukken zoals ‘Het Laatste Oordeel’ (ca. 1526/27) van Lucas van Leyden, de ‘Brillenverkoper’ (ca. 1624) van Rembrandt Harmensz. van Rijn en ‘Contra-Compositie VII’ (1924) van Theo van Doesburg. Deze topstukken zijn nu te zien in andere musea in het land. In de nieuw gebouwde tentoonstellingszalen wordt vanaf de heropening een speciale presentatie ingericht rond de restauratie en uitbreiding, met fotowerken van Karin Borghouts en Marjan Teeuwen. Vanaf november 2019 presenteert Museum De Lakenhal in deze gloednieuwe zalen de tentoonstelling Jonge Rembrandt, met vroege werken van de beroemde Leidenaar, waaronder vele bruiklenen uit internationale musea.

Restauratie en uitbreiding

Bouwcombinatie Nieuw Laecken, bestaande uit IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg, voert de bouwwerkzaamheden uit in samenwerking met Homij Installatietechniek. Architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven uit Rotterdam tekent voor de nieuwbouw en Julian Harrap Architecten uit Londen is verantwoordelijk voor de restauratie van het monumentale museumgebouw.