Home

OPEN CALL NIEUW LEIDS LAKEN VOOR MUSEUM DE LAKENHAL

30 oktober 2014

Museum De Lakenhal lanceert i.s.m. The Campaign for Wool een Open Call voor een nieuw ontwerp in de serie Nieuw Leids Laken.

Zeven eeuwen lang – van de dertiende tot en met de twintigste eeuw - heeft de productie van wollen lakense stoffen de identiteit van de stad Leiden bepaald. In de hoogtijdagen werden in Leiden meer dan 180 verschillende stoffen geproduceerd, waarvan 80% was bedoeld voor de export. De aangehechte keurmerken in de vorm van lakenloodjes zijn later in alle werelddelen teruggevonden. Nu blaast Museum De Lakenhal nieuw leven in deze geschiedenis met een serie ontwerpopdrachten voor Nieuw Leids Laken. In de periode tot 2017 wordt aan vijf kunstenaars | ontwerpers opdracht gegeven om een gloednieuwe wollen stof te ontwikkelen die de oude, maar nu officieel geregistreerde merknaam ‘Leids Laken’ zal gaan dragen.

NIEUW LEIDS LAKEN

Beeldend kunstenaar Christie van der Haak kreeg als eerste de opdracht om een Nieuw Leids Laken te ontwerpen. Zij maakte acht proefstoffen, geïnspireerd op patronen uit de textielcollectie van Museum De Lakenhal. Deze proefstoffen waren te zien in de tentoonstelling ‘Zeven eeuwen Leids Laken’ in Museum De Lakenhal. Uit deze proeven koos het museum, gesteund door de stemmen van zo’n 3500 bezoekers, twee stoffen om in grote oplage te produceren: een rijke veelkleurige wollen stof en een lichtere, zachte grijs/roze variant. Tijdens de Wool Week (3-9 nov) in Amsterdam worden deze stoffen gepresenteerd.

OPEN CALL | DE OPDRACHT

Museum De Lakenhal lanceert i.s.m. The Campaign for Wool een Open Call voor een ontwerp in de serie Nieuw Leids Laken. De winnaar is het beste hedendaagse ontwerp dat aansluit bij de identiteit van Museum De Lakenhal: klassiek en stijlvol, maar ook eigenwijs en eigentijds. De stof moet, net als de lakense stoffen van weleer, van zeer hoge kwaliteit zijn wat betreft materiaal, techniek en artistieke uitdrukking en dient voor minimaal 80% uit wol te bestaan. De Open Call is bedoeld voor professionele kunstenaars | ontwerpers t/m 35 jaar.

JURY EN DEADLINE

De genomineerden en winnaar worden gekozen door een vakkundige jury van mode- en textielexperts, bestaande uit: Milou van Rossum (mode-expert NRC Handelsblad), Ingrid Oomen (Country Manager Benelux, The Woolmark Company), Guus Beumer (directeur Het Nieuwe Instituut) en Nicole Roepers (conservator actuele kunst Museum De Lakenhal). De deadline voor het insturen van het schetsontwerp is 31 december 2014. Het winnende ontwerp wordt in productie genomen en zal de geregistreerde merknaam ‘Leids Laken’ gaan dragen. Voor meer informatie en inschrijfformulier, zie lakenhal.nl/opencall

WOOL WEEK

Om de bijzondere en natuurlijke kwaliteit van wol onder de aandacht te brengen, vindt van 3 tot 9 november 2014 de derde editie van de Wool Week in Amsterdam plaats, als onderdeel van The Campaign for Wool. Kijk voor de volledige agenda op campaignforwool.nl

Informatie

Afdeling Publiekszaken
pr@lakenhal.nl

BEELDBANK

Klik op de afbeeldingen voor download.