Home

7-8 MEI 2016: OPEN HUIS FESTIVAL

19 april 2016

Museum De Lakenhal gaat bijna restaureren en uitbreiden. Om iedereen de mogelijkheid te bieden de collectie te komen bewonderen voordat deze op reis gaat, wordt in het weekend van 7 & 8 mei het Open Huis Festival georganiseerd, gratis toegankelijk en vol feestelijke activiteiten. Met op beide dagen een doorlopend programma van films en lezingen in het auditorium en live muziek van het Rembrandt Frerichs Trio en het Leids kamerkoor, die hun repertoires speciaal hebben toegesneden op de collectie. Gedurende de hele dag starten korte Art Talks bij spraakmakende collectiestukken. Op het voorplein worden hapjes en drankjes geserveerd en staat de interactieve ARTtube Mobiel tot ieders beschikking. Zie voor het complete programma lakenhal.nl.

zaterdag 7 mei

Het Rembrandt Frerichs Trio verzorgt om 14 uur een speciale editie van ‘De kunst van het trio’, hun reeks museumconcerten met muziek speciaal gecomponeerd voor de collectie. Museumdirecteur Meta Knol vertelt om 13:00 en 15:30 uur in het auditorium over het vernieuwde Museum De Lakenhal anno 2018 en om 13:45 geeft conservator moderne kunst Judit Krijgh-Bozsan een lezing over Theo van Doesburg.

zondag 8 mei

Het Leids kamerkoor geeft drie concerten omringd door de middeleeuwse altaarstukken op zaal, om 12:30, 13:30 en 15:00 uur. Architect Ninke Happel van bureau HCVA, verantwoordelijk voor de nieuwbouw van Museum De Lakenhal, vertelt om 13:00 uur over hun onderscheidende werkwijze. Conservator kunstnijverheid Prosper de Jong geeft om 13:45 uur een lezing over de vele in het gebouw vastgemetselde collectiestukken en Bouke Kapteijn, projectleider Gemeente Leiden, vertelt om 15:30 uur over de nieuwbouw. Het weekend wordt feestelijk afgesloten met een muzikale uitsmijter.

Collectie op reis

De feestelijke heropening van Museum De Lakenhal staat gepland voor medio 2018. Tot die tijd gaan topstukken op reis naar musea in binnen-en buitenland, waaronder het Mauritshuis en het Dordrechts Museum. Het Laatste Oordeel (1526-27) van Lucas van Leyden krijgt een tijdelijk onderkomen op de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Restauratie & uitbreiding

De ‘Laecken-Halle’ uit 1640 wordt in oude luister hersteld. Er komt een nieuw entreegebied met een museumcafé en –winkel. Aan de achterzijde wordt het museum uitgebreid met twee nieuwe tentoonstellingszalen, met uitzicht op de Lammermarkt. De restauratie & uitbreiding van Museum De Lakenhal is in handen van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Julian Harrap Architects. Meer informatie op lakenhal.nl/vernieuwt.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Voor meer informatie

Afdeling Publiek van Museum De Lakenhal
Minke Schat. Tel. 071 5165 360 / 06 11 01 88 31 of via pr@lakenhal.nl
Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden
Rembrandt Frerichs Trio | De kunst van het trio
Rembrandt Frerichs Trio | De kunst van het trio