Home

parelen in kunst, natuur en dans

16 september 2012 t/m 13 januari 2013

Een hap lucht, een duik onder water, sferisch blauw en dan een overweldigende hoeveelheid parels. In september 2012 verraste Museum De Lakenhal in Leiden met PARELEN in kunst, natuur & dans: een unieke en grensoverschrijdende tentoonstelling. PARELEN werd in opdracht van Museum De Lakenhal samengesteld door gastcurator en choreograaf Karin Post. Premières van dansfilms van Het Nationale Ballet, Peter Delpeut l LeineRoebana, Natalia Horecna, Jiři Kilián en Michael Schumacher maken deel uit van PARELEN, evenals nieuw werk van Marijke van Warmerdam en een spectaculaire installatie van Rob Birza. Kunst, dans en natuurhistorie werden gecombineerd in een tentoonstelling over de parel als bron van verbeeldingskracht. Museum De Lakenhal werd het toneel van een onvergetelijk Gesamtkunstwerk.

Verhaal van de parel

Het idee voor PARELEN ontwikkelde Post tijdens een reis door Australië in 2001. De met witte stippen beschilderde, donkere lichamen van Aboriginaldansers herinnerden haar aan dansfiguren uit de motion capture-techniek. Met behulp van deze techniek worden menselijke bewegingen vertaald in computeranimaties, waarvan voorbeelden te zien waren in de tentoonstelling. Op zaal werd het verhaal van de parel in tien scènes verteld. Het leven van parelduikster Siluce, beschreven door toneelschrijver Rob de Graaf en op de audiotour meeslepend verteld door acteur Pierre Bokma, vormde hierbij de rode draad. Van de warme stranden van de Stille Zuidzee wordt Siluce door het stromende water meegevoerd naar de koude Noordelijke stranden. De reis is een metafoor voor de route van Zuid naar Noord, van warm naar koud, van sprookje naar realiteit, van natuur naar cultuur. Een kleurenschema van kunstenaar Peter Struycken, dat verloopt van warm zeegroen naar koel donkerblauw, vormde de visuele basis van de tentoonstelling. Yannis Kyriakides verzorgde als muzikaal leider de muziek en soundscapes van de tentoonstelling.

parelen
parelen
parelen
parelen

Een museale choreografie

PARELEN was een vernieuwende, museale choreografie waarin uiteenlopende disciplines (dans, film, beeldende kunst, muziek, literatuur, etnografica, kunstnijverheid) verbindingen met elkaar aan gingen. PARELEN vormde zo de basis voor een compleet nieuwe museumbeleving. Terwijl het verhaal zich in iedere zaal verder ontvouwde, verwaterden de grenzen tussen museumbezoeker, luisteraar en publiek. De objecten, films en installaties uit PARELEN gingen een verbinding aan met de monumentale ruimtes van Museum De Lakenhal. Bruiklenen van onder meer Naturalis Biodiversity Center en het Museum Volkenkunde in Leiden werden getoond naast voorwerpen uit de eigen collectie van Museum De Lakenhal.

het nationaal ballet
het nationaal ballet
Petite Mort, Jiri Kylian
Petite Mort, Jiri Kylian

Publieksactiviteiten

Bij de tentoonstelling werden live dansperformances, lezingen en andere publieksactiviteiten georganiseerd. Daarnaast werd het publiek uitgenodigd om online persoonlijke verhalen over parels of de tentoonstelling te delen. Bijzondere erfstukken, toepasselijke gedichten en onbeantwoorde vragen vormden zo een levendige aanvulling op wat er te zien is in het museum. Voor kinderen is was gratis een speciale PARELEN kijktocht beschikbaar.

Performance tijdens opening Parelen
Performance tijdens opening Parelen

Parelen bij NTR's kunststof tv