Home

Particulieren doneren zeldzaam glas aan Museum De Lakenhal

1 oktober 2015

Museum De Lakenhal is op bijzondere wijze eigenaar geworden van een zeldzaam achttiende-eeuws kelkglas met een typisch Leids opschrift. Een groep particuliere weldoeners bracht het benodigde bedrag bijeen om het glas te kunnen verwerven voor het museum. Het glas is precies op tijd voor de jaarlijkse viering van Leidens Ontzet (1574). Op zaterdag 3 oktober is het pronkstuk tussen 10 en 13 uur voor iedereen gratis te bewonderen in Museum De Lakenhal.

Omwille van de vrijheid

Het 18e-eeuwse loodglas is versierd met de spreuk 'Haec Libertatis Ergo' (Dit omwille van de vrijheid). Het is daarmee een echt 3-Octoberglas dat onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van de stad Leiden. Het gelegenheidsglas is waarschijnlijk gebruikt bij herdenkingen van het Leidens Ontzet. Centraal in de voorstelling staat een pijlenbundel die de zeven vrije Provinciën van de Nederlanden symboliseert, waarvan het ontzet van Leiden als het ware het begin was. Onder de pijlenbundel is een trofee te zien, bestaande uit wapens en militaire objecten: vaandels, trommels, kanonnen, laadstokken, hellebaarden en pieken. Sinds haar ontstaan in 1874 heeft Museum De Lakenhal diverse gedecoreerde glazen verzameld, maar een glas met een herinnering aan het Leidens Ontzet was nog niet vertegenwoordigd in de collectie.

Voor en door Leidenaren

Onlangs werd het glas door Leidenaar Geert Crielaard gespot op een kunstbeurs. Hij dacht meteen aan de collectie van Museum De Lakenhal. Crielaard: “Wij hebben de handen ineen geslagen en met twaalf particulieren het bedrag bij elkaar gebracht om het glas voor Museum De Lakenhal te kunnen aankopen”. De twaalf particulieren geven op deze wijze uiting aan hun betrokkenheid bij de geschiedenis en kunstnijverheid van Leiden. Museumdirecteur Meta Knol: “Niet eerder kwam het voor dat twaalf particulieren samen één schenking aan ons museum deden. Wij vinden het een fantastisch gebaar en zijn bijzonder blij met deze mooie toevoeging aan de collectie”.

Leidens Ontzet

Traditiegetrouw is Museum De Lakenhal op 3 oktober gratis te bezoeken tussen 10 en 13 uur. De rest van de dag is het museum gesloten. De nieuwste aanwinst wordt vanaf 3 oktober 2015 getoond in een speciale presentatie op de historische afdeling van het museum.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Bijschrift afbeelding: Kelkglas, eerste kwart 18de eeuw. Engels glas met Nederlandse gravering, onbekende graveur. Collectie Museum De Lakenhal, Leiden. Schenking, 2015.

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Voor meer informatie

Afdeling Publiek van Museum De Lakenhal
Minke Schat. Tel. 071 5165 360 / 06 11 01 88 31 of via pr@lakenhal.nl
Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden lakenhal.nl

persafbeelding

Klik op de thumbnail voor download.