Home

PLASTISCH

DansBlok i.s.m. Jilles van Kleef

Plastic heeft ons tot nu toe veel gebracht. Het is praktisch, stevig, betrouwbaar en goedkoop. Er is alleen één probleem: plastic vergaat niet. Het grootste gedeelte van onze plastic gebruiksvoorwerpen kan niet worden gerecycled en eindigt als zwerfafval op stranden of in de oceaan als plastic soep. Dat zo fantastische product verstikt onze wereld.

Toch blijven we krampachtig vasthouden aan alle plastic producten die ons leven moeten verrijken - producten die we vaak maar kort gebruiken, en die zo symbool staan voor onze wegwerpmaatschappij. Ook verbinden we plastic met de maakbaarheid van ons leven en het bijbehorende schoonheidsideaal. Plastic fantastic is het streven: glad, strak en jong. Meer en meer plastificeren we de wereld én onszelf.

Mooi en lelijk. Nuttig en vernietigend. Al die uitersten komen samen in deze dansfilm. Samen belichamen vier dansers de levensloop en de tegenstrijdige eigenschappen van plastic. In hoeverre is alles maakbaar, kneedbaar en stuurbaar? En tegen welke prijs?

Foto: Lisa Ball

over de makers

Dit videokunstwerk is een samenwerking tussen Leids danscollectief DansBlok en filmmaker Jilles van Kleef. DansBlok bestaat uit Rosa Allessie, Éryn Nieuwint, Dieuwertje Spek en Tessa Wouters. Het collectief maakt dansvoorstellingen en -films waarbij ze inspiratie halen uit actuele maatschappelijke thema’s, die de noodzaak oproepen om te reageren. De dansers hebben verschillende dansopleidingen gevolgd en gewerkt voor uiteenlopende choreografen en dansgezelschappen.

Jilles van Kleef is filmmaker met een achtergrond in documentaire. Naast maatschappelijk geëngageerde video’s maakt hij ook audiovisuele producties op het snijvlak van kunst en muziek. Verder is hij muzikant in verschillende bands.

Foto: Taco van der Eb
Foto: Taco van der Eb

If Things Grow Wrong

PLASTISCH is onderdeel van de tentoonstelling If Things Grow Wrong. We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? De expositie over groeiverslaving is te zien vanaf 15 oktober in Museum De Lakenhal.

meer over de tentoonstelling bestel je tickets