Home
persberichten

persbericht 13 december 2022

PORTRET VAN EEN VAANDELDRAGER VAN DE LEIDSE SCHUTTERIJ komt naar MUSEUM DE LAKENHAL

Topstuk Leidse fijnschilder verworven

De collectie van Museum De Lakenhal is verrijkt met Portret van een vaandeldrager van de Leidse schutterij van schilder Ary de Vois uit 1664. Het schilderij is vanaf dinsdag 13 december in Museum De Lakenhal te zien. De Leidse fijnschilder maakte dit werk op het hoogtepunt van zijn kunnen. Er is verder amper werk van De Vois in Nederlandse musea te zien.

Ary de Vois (1631/33-1680) schilderde een vaandeldrager van de Leidse schutterij, een intiem en klein portret. De manier waarop hij de verschillende stoffen schilderde is bijvoorbeeld weergaloos. Hij laat met dit werk zien dat hij een absolute topschilder is en een krachtige vertegenwoordiger van de zogeheten Leidse fijnschilders. Deze 17e-eeuwse schilders, waaronder ook Gerrit Dou en Frans van Mieris, waren gespecialiseerd in kleine werken, geschilderd met een zeer verfijnde en minutieuze techniek. Ze behoorden in hun tijd tot de meest beroemde en best betaalde Nederlandse schilders in binnen- en buitenland.

Bijzondere voorstelling

Waar men in Amsterdam en Haarlem juist schuttersstukken op groot formaat maakte, bestaat die traditie opvallend genoeg in Leiden nauwelijks. Om juist te kiezen voor een klein en individueel portret van een militaire figuur was een typisch Leidse manier om met het onderwerp om te gaan. Tanja Elstgeest, directeur Museum De Lakenhal: ‘Dit schilderij past juist hier in het museum zó goed. Het geeft namelijk inzicht in de geschiedenis van de stad. Eén op de acht volwassen mannen in Leiden was in die tijd lid van deze gewapende burgerwacht. Het vertelt een maatschappelijk verhaal over oorlogsdreiging en over de rol van schutters in de samenleving. En het toont deze Leidse fijnschilder op het hoogtepunt van zijn kunnen. Mooier kan bijna niet.’

Aanvulling

De aankoop van US$ 465.000 is gedaan door de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal (VBL) en mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt. De VBL geeft het werk in langdurig bruikleen aan het museum. Christine Robben, voorzitter van vriendenvereniging VBL: 'Museum De Lakenhal is dé plek voor Leidse fijnschilders. De vrienden van het museum zetten zich al ruim honderd jaar in om mee te bouwen aan de collectie van het museum. Dit fantastisch geschilderde portret is een unieke aanvulling op de collectie van Museum De Lakenhal, echt anders dan de stukken die er al te zien zijn. We zijn dan ook zeer verheugd met deze aankoop, met dank aan een schenking van liefhebber van het museum, Carla van Steijn (†).’

Bewaard voor de toekomst

De Vereniging Rembrandt bood onmisbare steun aan deze aankoop, daartoe mede in staat gesteld dankzij haar VriendenLoterij Aankoopfonds en een schenking van The School of Life Amsterdam. Geert-Jan Janse, directeur van de Vereniging Rembrandt: ‘Met dit schilderij van Ary de Vois, één van de beste werken uit zijn oeuvre, heeft Museum De Lakenhal de mogelijkheid om het werk van de Leidse fijnschilders in bredere context te tonen. Daarnaast is de historische betekenis van het portret voor Leiden evident. Ik hoop dat nader onderzoek het in de toekomst mogelijk maakt de vaandeldrager te identificeren en het werk daarmee nog beter in de geschiedenis van de stad te plaatsen.’

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst en geschiedenis van Leiden. Net als de stad combineren we een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter. De brede collectie reikt van hoogtepunten uit de oude kunst met Lucas van Leydens Laatste Oordeel en moderne klassiekers van De Stijl tot kunstopdrachten gemaakt door hedendaagse kunstenaars, Mark Dion, en, Atelier Van Lieshout en anderen. Ook het veelbewogen verleden van de stad wordt belicht in de verschillende collectie-presentaties.

Over VBL

De vriendenvereniging VBL bestaat uit zo'n 500 actieve leden die Museum De Lakenhal een warm hart toedragen. Al meer dan 100 jaar zetten zij zich in om de collectie van Museum De Lakenhal uit te breiden, en brengen zij het museum onder de aandacht. Met steun van de VBL heeft Museum De Lakenhal absolute topstukken kunnen aanschaffen, waaronder Contra-compositie VII van Theo van Doesburg en de Brillenverkoper van Rembrandt van Rijn.

Over Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt bestaat uit ruim 17.000 kunstliefhebbers die geloven dat goede kunst met iedereen moet kunnen worden gedeeld. Gezamenlijk bouwen zij mee aan een openbaar kunstbezit dat verwondert en inspireert. De Vereniging Rembrandt biedt musea sinds 1883 onmisbare steun bij het verzamelen, sinds 2012 bij onderzoek en sinds 2018 bij restauraties.

Beeldmateriaal voor pers

Klik op een afbeelding om een groot bestand te openen.

Voor het gebruik van de persafbeeldingen gelden de volgende voorwaarden:

  • De digitale opnamen mogen alleen worden gebruikt voor artikelen in kranten en tijdschriften, voor TV-programma’s en op websites naar aanleiding van de bijbehorende tentoonstelling in Museum De Lakenhal.
  • De eigenaar van het kunstwerk dient altijd te worden vermeld.
  • Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.