Home

20 juni 2019 - 10 mei 2020

Museum De Lakenhal presenteert Jan Wolkers

Het afgelopen jaar is de collectie van Museum De Lakenhal met 17 kunstwerken van Jan Wolkers aangevuld. Dit jaar wordt voor het eerst een ruime keuze van 11 werken getoond in de gangen van de Papevleugel. De ontwikkeling van Wolkers als kunstenaar is daar goed en stap voor stap te volgen.

Wolkers begint in de jaren ‘50 met naturalistisch beelden. In de vroege jaren ‘60 kiest hij een abstractere weg, aanvankelijk met zware en donkere materieschilderijen. In de loop van de jaren ’60 gaan ze over in speelsere assemblages waarin natuurlijke of juist industriële materialen verwerkt worden. In de hal rond het trappenhuis krijgen zijn laatste “licht”-schilderijen de volle aandacht. Bij deze uit kleine toetsen opgebouwde werken liet hij zich inspireren door de kleuren van de natuur op Texel. In het werk van Wolkers herken je tijdgeest van de verschillende decennia en zie je hoe hij daar telkens een bijzondere eigen invulling aan geeft.

Wolkers in Leiden

De nalatenschap van Jan Wolkers werd eind 2018 verpakt en getransporteerd van Texel naar Leiden. De schilderijen en reliëfs zijn ondergebracht in Museum De Lakenhal. Een aantal van deze stukken is te bewonderen in de vaste opstelling. Alle stukken zullen in de toekomst worden beschreven, gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld op de website van Museum De Lakenhal. Het omvangrijke archief en de tekeningen worden ondergebracht in de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel. De materiële verzorging en inventarisatie van de papieren zal de nodige tijd vergen. Niettemin worden zo spoedig mogelijk in 2019 alle tekeningen en een selectie van interessante manuscripten en documentatie gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld via de Catalogus van de Universitaire Bibliotheken Leiden en de Digital Collections. Belangrijke vorderingen in de beschikbaarstelling zullen gemeld worden op www.wolkersinleiden.nl.