Home
activiteit

Kom ook op Rembrandts feestje!

Zaterdag 15 juli 2023

bestel je gratis ticket

Rembrandt is jarig – kom je op zijn feestje?

Op zaterdag 15 juli is het 417 jaar geleden dat de beroemde schilder Rembrandt van Rijn in Leiden geboren werd. En dat vinden wij reden voor een feestje! Op 15 juli trakteren we iedereen op gratis entree. Voor families met kinderen vanaf 6 jaar is er bovendien van alles te doen. Maak een papieren kraag in het Open Atelier, volg een speelse familierondleiding, ga op spannende ontdekkingstocht door het museum met het Familiespoor, luister naar een goed verhaal dat wordt voorgelezen tussen de kunstwerken en leer de fijne kneepjes over de mode uit de tijd van Rembrandt door het speciale kindercollege te volgen. En natuurlijk is er voor iedereen iets lekkers. Want wie jarig is, trakteert!

Kindercollege Mode in de tijd van Rembrandt

Om 11.30 en 13.30 uur | door Els de Baan

Wat waren hippe kleren in de tijd waarin Rembrandt leefde? Waarom droegen ze van die grote kragen? En waarom veranderde de vorm van de kragen telkens? En zagen de kleren van een schoenmaker er hetzelfde uit als van een rijke koopman? In dit speciale kindercollege kom je van alles te weten over mode in de tijd van Rembrandt – wat zou jij zelf aantrekken?

Voor kinderen van 8-12 jaar oud.

Foto: Taco van der Eb

Voorleeskwartiertje tussen de schilderijen

Om 11.00, 12.00 en 14.00 uur

Hou jij ook zo van bijzondere verhalen? Tijdens het voorleeskwartiertje verandert de Rembrandt zaal even in een voorleeszaal. Kinderboekenschrijvers hebben nieuwe verhalen bij de schilderijen van Rembrandt gemaakt en bekende Leidenaren komen ze voorlezen. Benieuwd welk verhaal burgemeester Henri Lenferink gaat voorlezen? Of directeur van het museum Tanja Elstgeest? Pak een kussentje en kom luisteren! Ook leuk voor je kleuterbroer of -zus.

11.00 uur: Burgemeester Lenferink
12.00 uur: Museumdirecteur Tanja Elstgeest
14.00 uur: Theatermaker en presentator Gideon Roggeveen

Foto: Taco van der Eb

Familierondleiding

Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur

Samen naar kunst kijken is niet alleen leerzaam, het is vooral heel leuk! In deze speelse familierondleiding staat het samen ontdekken van de veelzijdige geschiedenis van Leiden centraal, aan de hand van topstukken uit de collectie. De nadruk ligt deze keer natuurlijk op het werk van Rembrandt van Rijn en zijn tijdgenoten. De rondleiding duurt 45 minuten. Meld je bij de informatiebalie op de Achterplaats om te zien of er een plekje vrij is.

Workshop Maak een papieren kraag

Doorlopend van 10.00 tot 16.30 uur | door Bernadette Drenth

In de tijd van Rembrandt was het heel gewoon om een witte kraag te dragen. Soms als een molensteen zo groot en soms heel bescheiden als een klein en deftig slabbetje. In het museumatelier kun je kiezen uit drie manieren om zelf een kraag te maken. Lekker aan de slag met papier, lijm en naald en draad. En als je de kraag dan om doet, dan lijk je heel even op een portret uit een schilderij van de beroemde Rembrandt.

Familiespoor

Doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur

Zelf op ontdekkingstocht door het museum? Dat kan natuurlijk ook!
In veel zalen van het museum staan ladekasten, zogenaamde kabinetten, waarin van alles te zien is. Trek alle lades met een gouden button open en leer het museum nog beter kennen door allerlei opdrachten te doen. Ga op zoek naar symbolen in schilderijen, leer alles over het maakproces van Leids laken of speel spelletjes bij kunstwerken uit de moderne tijd. Je kunt de bijbehorende plattegrond gratis afhalen bij de Informatiebalie

Foto: Taco van der Eb

Rembrandt trakteert!

Doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur

Wil je na je bezoek even bijkomen van alles wat je hebt gezien? Haal dan een heerlijk ijsje op de Voorplaats. Want wie jarig is trakteert!

Kom je ook?

Je gratis ticket kun je hier reserveren, met dank aan de gemeente Leiden.