Home

Romuald Hazoumè

De installaties van Romuald Hazoumè (1962, Porto Novo, Benin) zijn vaak even politiek geladen als humoristisch. Ze hebben onmiskenbare cultuurgebonden kenmerken, maar verhouden zich tegelijkertijd tot mondiale kwesties zoals de consumptiemaatschappij, moderne slavernij en oliewinning.

In De Meelfabriek was van Hazoumè de installatie NGO SBOP (2011) te zien. Het werk draait om de fictieve NGO ‘Solidarité Béninoise pour Occidentaux en Péril’. Deze organisatie is speciaal opgericht voor westerlingen in nood. In de installatie met de gelijknamige film worden vertrouwde sociale en politieke patronen radicaal onderuit gehaald. Dit opent verrassende, nieuwe perspectieven op de verhouding tussen Afrikanen en westerlingen.

Voor de opbouw van NGO SBOP gebruikt Hazoumè jerrycans, een object dat in veel van zijn installaties terugkomt en dat hij hanteert als een symbool van sociale en politieke spanning. De jerrycans verwijzen naar de wereldwijde afhankelijkheid van olie in het algemeen en naar de zwarte oliemarkt in Benin in het bijzonder. Het benzinemerk Elf symboliseert voor hem de vroegere kolonisatie van Benin door de Fransen.

Romuald Hazoumè woont en werkt in Porto Novo, Benin.

!button(biografie en kunstpraktijkhttp://www.magnin-a.com/fr/artistes/presentation/46/romuald-hazoume)

Romuald Hazoumè, NGO SBOP, 2011
Romuald Hazoumè, NGO SBOP, 2011 Plastic onderdelen, krantenknipsels, twee monitors, meubels van jerrycans, fiets. Courtesy Magnin-A Gallery, Parijs. Foto: Marc de Haan
Romuald Hazoumè, NGO SBOP, 2011
Romuald Hazoumè, NGO SBOP, 2011 Plastic parts, paper clippings, two monitors, furniture of jerrycans, bicycle. Courtesy Magnin-A Gallery, Paris. Photo: Marc de Haan