Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen
Home

SCHOLIERENCONFERENTIE

Op maandag 7 september 2015 vond een scholierenconferentie plaats rond het thema ‘wereldburgerschap’. De conferentie werd georganiseerd door Museum Volkenkunde en LeidenGlobal in samenwerking met SCOL, Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden. Leerlingen van Leidse middelbare scholen die zijn aangesloten bij SCOL werden rondgeleid door de tentoonstelling Gobal Imaginations en debatteerden na afloop in De Meelfabriek, waarbij de in de kunstwerken aangesneden onderwerpen als input voor de discussie dienden.

Centraal in het debat stonden de invloeden van de grote globale veranderingen op de lokale leefomgeving en de vraag wat het betekent om een Leids burger en tegelijkertijd een ‘wereldburger’ te zijn. Ook het thema ‘water’ kreeg speciale aandacht vanwege de waterzuiveringsinstallatie die het Argentijns-Engelse kunstenaarsduo Jorge & Lucy Orta op het terrein van De Meelfabriek heeft opgebouwd als bijdrage aan de tentoonstelling Global Imaginations.

De uitkomsten van de scholierenconferentie werden als ‘kwesties’ op tafel gelegd tijdens het kunstenaarsdiner onder leiding van Jorge & Lucy Orta op 8 september 2015. Deze pitches zijn vastgelegd op video.

Introductie door Marian Konijn

Pitch 'Waterzuiveringsinstallatie'

Pitch 'Plastic Soup'

Pitch 'Watervervuiling'

Pitch 'Sweatshops'

Pitch 'Maatschappelijk bewustzijn onder jongeren'