Home

Sigrid Calon

Den Bosch, 1969

sigridcalon.nl

Het werk van Sigrid Calon (1969) laveert tussen autonome en toegepaste kunst. Als kunstenaar heeft ze ergens tussen design, grafisch ontwerp en autonome kunst haar eigen piketpaaltjes geslagen. Kenmerkend voor Calon zijn intuïtie, ratio en speelsheid. Ze zoekt de verwondering en put inspiratie uit de alledaagse dingen om haar heen. Haar werk oogt fris, nieuw en modernistisch.

Sidrid Calon werd geboren in Den Bosch, groeide op in Eindhoven en woont en werkt in Tilburg, waar zij aan de Academie voor Beeldende Vorming textiele vormgeving studeerde. Na jarenlange ervaring in de designwereld richtte zij zich vanaf 2005 volledig op het kunstenaarschap. Op zoek naar de kwaliteit en zeggingskracht van een autonoom beeld, ontwikkelde ze in de daaropvolgende jaren een unieke zienswijze en handschrift. Behalve de liefde voor textiel zijn onderzoek en experiment Calons belangrijkste drijfveren. Voor Openlucht Museum De Lakenhal maakt zij een muurschildering, waarbij ze een borduurgrid als uitgangspunt neemt.

Calon voelt zich verwant met de oorspronkelijke vormgevingsesthetiek van Dutch Design: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en gevoel voor humor. Maar ook de kennismaking met het werk van Mondriaan tijdens haar schooljaren zou van grote invloed zijn op haar manier van werken. Haar eerste boek bestond uit 120 ‘composities’, waarin ze zocht naar een balans tussen kleur, vorm en helderheid. Calon zoekt de essentie en ontwikkelt daarbij een eigen en herkenbare stijl, een visuele beeldtaal, waarbij ze binnen een grid of kader speelt met vorm en kleur. Ze onderzoekt op die manier de mogelijkheden van ‘intuïtieve communicatie’.

Met haar eerste boek To the extend of / \ | & - brak Calon in 2012 internationaal door. Het boek en de gelijknamige risoprints brachten haar van de Art Book Fairs in Milaan, Basel, Los Angeles en New York naar instituten als het MoMa, Victoria & Albert Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen, alsook naar bibliotheken, instituten en particuliere liefhebbers. Het zorgde voor bijzondere samenwerkingsverbanden vanuit de designhoek; Swatch, Unliqo en Forbo. Haar werk was te zien tijdens de Dutch Design Week Eindhoven, ACEC Apeldoorn en The Others Art Fair in Turijn (IT). Calon ontving in 2013 een basisbeurs van het Mondriaan Fonds.

Composition #079-02 in pink and black
Composition #079-02 in pink and black Schetsontwerp door Sigrid Calon