Home

Mens, praat met me

Arita Baaijens, Eeke Brussee, Axel Coumans & Mark IJzerman

Waar zijn we in 2050? Dan kijken we ongetwijfeld hoofdschuddend terug op het huidige tijdperk. Over dertig jaar hebben we marktwerking de rug toegekeerd en is de natuur de maat der dingen. Althans, dat hopen de makers van Mens, praat met me. Spil van de installatie is een lerende taalmachine, die namens de zee tot ons spreekt. Eindelijk verstaan zee en mens elkaar. Bezoekers kunnen zelfs hun mooiste ervaringen en dierbaarste herinneringen met de oceaan delen. De antwoorden van de zee verschijnen op de wand, rimpelig als in bewegend water. Hoelang zou het duren voordat mens en natuur elkaar zo goed kunnen verstaan?

zo wordt het gemaakt

bericht van Mens, praat met me

'Onze eerste testdag in de studio, superspannend! Ontwerper Axel bouwde de afgelopen week het frame voor de installatie Mens, praat met me en belde stad en land af voor oude visnetten die niet al te zeer stonken. Kunstenaar Mark perfectioneerde het taalalgoritme dat namens de zee leert spreken. Via een animatie van Mark kan de bezoeker via een microfoon een gesprek aangaan met de zee. Het algoritme duidt de vraag van de bezoeker en formuleert een passend antwoord dat langzaam, langzaam, uit een soep van letters tevoorschijn komt. Tenminste, dat is het plan.'

het frame van de installatie, met zeenetten, wordt getest
het frame van de installatie, met zeenetten, wordt getest

'Het concept is van schrijfster en kunstenaar Arita Baaijens, die alles weet van expedities organiseren en poëtische antwoorden componeren voor de lerende taalmachine. Maar een waanzinnig plan bedenken is één ding - an het ook gerealiseerd worden? Samen met stagiair Eeke Brussee schaafden we wekenlang als team aan het plan en op de eerste testdag waren wij werkelijk flabbergasted. Want niet alleen de techniek werkt, we raakten zelfs ontroerd door de gesprekken die we voerden met de zee. Nog veel te doen, maar nu met een lekker windje onder de vleugels.'

Foto: Taco van der Eb

over de makers

ARITA BAAIJENS

is bioloog, schrijver en ontdekkingsreiziger. Ze onderzoekt de wederkerige relatie tussen mens en natuur in diverse culturen. Ze ontving verschillende internationale prijzen voor haar werk.

MARK IJZERMAN

is mediakunstenaar, AI-expert en docent aan de master Ecology Futures aan de St. Joost Academie. In zijn werk onderzoekt hij de relatie met het niet-menselijke. Daarvoor gebruikt hij technologieën met een ogenschijnlijke eigen wil.

EEKE BRUSSEE

is stagiair bij Taal voor de Toekomst. Ze wordt begeleid door prof. Leonie Cornips van NL-Lab en ze onderzoekt hoe kunstenaars technologie inzetten om de relatie tussen mensen en niet-mensen die in en rond de Noordzee leven vorm te geven.

AXEL COUMANS

is ontwerper. Hij vertaalt de hedendaagse veranderende relatie tussen mens en natuur naar vormen en ruimtes waarin deze invoelbaar worden.

Foto: Taco van der Eb

Mens, praat met me kon gerealiseerd worden mede dankzij steun van Stichting Stokroos.

If Things Grow Wrong

Mens, praat met me is onderdeel van de tentoonstelling If Things Grow Wrong. We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? De expositie over groeiverslaving is te zien vanaf 15 oktober in Museum De Lakenhal.

meer over de tentoonstelling bestel je tickets