Home
nieuwsberichten

nieuwsbericht | 8 maart 2023

Museum De Lakenhal presenteert overzicht van meesterschilder David Bailly en vanitaskunst in Leiden

Van 10 maart tot en met 2 juli 2023 is in Museum De Lakenhal een tentoonstelling te zien over de Leidse meesterschilder David Bailly. Hij tilde het thema vanitas in de schilderkunst naar nieuwe hoogten. In aanloop naar de tentoonstelling is jarenlang onderzoek gedaan, wat leidde tot nieuwe ontdekkingen over Bailly’s oeuvre en leven.

Beroemd topstuk

In zijn tijd was David Bailly (1584-1657) een beroemde Leidse portretkunstenaar. Ook maakte hij een van de belangrijkste schilderijen over vergankelijkheid: Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder uit 1651. Zeepbellen, kaarsen, schedels: allerlei symbolen op dit topstuk laten zien dat de Hollandse meester zich zo’n 400 jaar geleden veel bezighield met tijd en de dood. Toch is Bailly’s naam tegenwoordig bij velen onbekend – anders dan Rembrandt van Rijn of Gerrit Dou, die leefden in dezelfde tijd en in dezelfde stad. Daarom heeft Museum De Lakenhal de afgelopen jaren samengewerkt met experts om de mysteries rondom Bailly te ontrafelen.

Nieuwe ontdekkingen

Tijdens het onderzoek kwamen nieuwe lagen van Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder tevoorschijn. Onderzoekers ontdekten verschillende overgeschilderde portretten en allerlei verschoven voorwerpen op het schilderij. Ook zijn tijdens het onderzoek nieuwe werken aan Bailly toegeschreven. Zo bleken in twee Gelderse kastelen vier indrukwekkende portretten te hangen van de kunstenaar: van een Leidse hoogleraar, zijn vrouw en hun dochter en schoonzoon. Ook zijn van Bailly’s hand meerdere zelfportretten bij elkaar gebracht, evenals een aantal vriendenportretten: informele tekeningen van intellectuelen en collega-kunstenaars. Verder presenteert de tentoonstelling nieuwe informatie over Bailly's leven en persoonlijke omgeving, naar boven gekomen dankzij nieuw archiefonderzoek.

David Bailly, Portret van Johan Kelffken, 1631
David Bailly, Portret van Johan Kelffken, 1631 Collectie Brantsen van de Zyp Stichting
David Bailly, Portret van Clara van Bronchorst, 1631
David Bailly, Portret van Clara van Bronchorst, 1631 Collectie Brantsen van de Zyp Stichting

Wetenschappelijke basis

‘Als museum vinden we het belangrijk om tentoonstellingen te maken met een wetenschappelijke basis,’ aldus conservator Janneke van Asperen. ‘Dankzij dit uitgebreide onderzoek in samenwerking met externe experts weten we nu veel meer over Bailly’s leven en werk. En onderzoek leidt ook altijd weer tot nieuwe, spannende vragen. Ook daar nemen we de bezoeker in mee.’

Over de tentoonstelling

In de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid komen 90 werken bij elkaar: portretten en vanitasvoorstellingen van Bailly en van tijdgenoten als Dou, Lievens en Rembrandt. Bezoekers ontdekken zo het oeuvre en leven van deze onterecht vergeten meesterschilder.

Publicatie en activiteiten

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin de resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd. Ook vinden in het kader van de tentoonstelling tal van activiteiten plaats. De komende drie edities van Lakenhal Laat staan in het teken van de tentoonstelling. Op vrijdagavond 10 maart vindt de eerste vanitas-editie van deze avondopenstelling plaats.