Home

Jonge Rembrandt - Rising Star

2 november 2019 – 9 februari 2020

Van experiment tot meesterwerk. Ontdek en herken de wereldberoemde Rembrandt in zijn vroegste werk. Zijn lef en potentie zie je in de tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star in Museum De Lakenhal in Leiden.

Om verzekerd te zijn van een ticket voor deze tentoonstelling, raden we je aan deze online te boeken!

Boek nu je ticket

Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van € 7,50.

Praktische informatie

  • Datum: 2 november 2019 - 9 februari 2020
  • Om deze tentoonstelling te bezoeken dien je een tijdslot (van anderhalf uur) te boeken. Elk tijdslot heeft een beperkte capaciteit. Om verzekerd te zijn van een ticket raden we je aan deze online te boeken! Boek je ticket online.
  • Toegangsprijs: er geldt een toeslag van € 7,50 (volw.)/€ 3,50 (kind) op de reguliere toegangsprijzen.
  • Voor groepen van meer dan 15 personen gelden andere voorwaarden.
  • Wij hebben geen audiotour, maar een L@kenhal-App. Deze kun je thuis of in het museum downloaden. In de app vind je achtergronden en informatie over de werken die met een ster gemarkeerd zijn. Bij je ticket kun je oortjes bestellen die je in het museum ophaalt.
  • Voor deze tentoonstelling hebben we een speciaal publieksprogramma ontwikkeld en verzorgen we rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal
  • Te zien bij het Ashmolean Museum in Oxford: 27 februari - 7 juni 2020

Jonge Rembrandt - Rising Star

Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669). Het publiek kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam. Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Naast werk van Rembrandt is er ook werk te zien van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford, een van de belangrijkste musea in het Verenigd Koninkrijk.

Uitzonderlijk talent

De tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star laat zien hoe het uitzonderlijke talent van Rembrandt Harmensz. van Rijn zich in de periode van 1624 tot 1634 ontwikkelde. Rembrandts werk, ook uit zijn eerste tien jaren, getuigt van een uitzonderlijk talent. De spectaculaire, pijlsnelle ontwikkeling van dat talent is in die eerste tien jaren van zijn kunstenaarschap van werk tot werk af te lezen. Nooit koos hij voor reeds bewandelde paden en steeds zocht hij onvermoeibaar naar nieuwe inzichten en mogelijkheden. Hij was een rasechte verkenner en vernieuwer. In deze eerste tien jaren legde Rembrandt het fundament voor zijn latere werk. Dat fundament leidde tot Rembrandts grote roem en droeg in hoge mate bij aan het karakter van de Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuw.

Bijzondere bruiklenen

In Museum De Lakenhal zijn bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenland te zien, zoals Man in Oriental Costume ('The Noble Slav') (1632) uit de collectie van het Metropolitan Museum New York (USA). Ook het Zelfportret (ca. 1628) van een jonge Rembrandt uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam maakt onderdeel uit van de tentoonstelling. Daarnaast zijn natuurlijk de twee werken van Rembrandt uit de eigen collectie van Museum De Lakenhal te zien: Rembrandts vroegst bekende werk Brillenverkoper (ca. 1624) en Historiestuk met zelfportret van de schilder (1626).

Internationale samenwerking

Jonge Rembrandt - Rising Star is een internationale samenwerking tussen Museum De Lakenhal in Leiden en het Ashmolean Museum in Oxford. De tentoonstelling wordt samengesteld door Christopher Brown (voormalig directeur van het Ashmolean Museum en internationaal erkend Rembrandt-expert), Christiaan Vogelaar (conservator Museum De Lakenhal) en An Van Camp (conservator Ashmolean Museum).

Themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw

2019 staat in het teken van Rembrandt! Samen met museale partners, Leiden Marketing, Amsterdam Marketing, Den Haag Marketing en NBTC Holland Marketing herdenken we dan dat Rembrandt Harmensz. van Rijn 350 jaar geleden overleed. We doen dat in de vorm van het Rembrandtjaar. Museum Het Rembrandthuis trapt het jaar af in Amsterdam en de tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star in Museum De Lakenhal vormt het sluitstuk. Naast deze tentoonstelling zijn er het hele jaar bijzondere presentaties te zien in onder andere het Rijksmuseum, Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag.

Instructie bezoek Jonge Rembrandt - Rising Star

Bl q py8xpb   j28gexoi6zhlkm7ah398omkuxaksex06njw6l vrilcvxl8pt21xmhglo8tzzkniy42qdcbxhbsw=s250 c
MAN IN ORIENTAL COSTUME ('THE NOBLE SLAV')

1632, REMBRANDT VAN RIJN, Collectie Metropolitan Museum, New York

Mmebml97y5efy5ikovaw uobl8jcdukboq353fp605o9kkhyd9yxcxvyucsj07oswowkjzfv4bror1rfn6vanf0iqw=s250 c
BRILLENVERKOPER

CA. 1624, Rembrandt van Rijn, Collectie Museum De Lakenhal

4dtx9cr 1gw95mczngvooilgks0oxmo8k6fz54ejbndtyirhimgukhmfbnjjxzmu1 y6l78bkccrmcmo5idq4jjmc5c=s250 c
ZELFPORTRET

CA. 1628, REMBRANDT VAN RIJN, Collectie Rijksmuseum, Amsterdam

Bfqad0fq7n3xr04qrtzoyhyd1ixj7esuykrfpeyrohdshjzg4jgwp n56usexyp5 1ku9jdsxbztyj8evme f1nkww0=s250 c
HISTORIESTUK MET ZELFPORTRET VAN DE SCHILDER

1626, Rembrandt van Rijn, Collectie Museum De Lakenhal - langdurig bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed