Home
tentoonstellingen

24 juni t/m 7 mei 2023

Tentoonstelling Van Kade tot Zelfkant

  • Bestel je tickets online
  • Download de L@kenhal-app en ontdek de geschiedenis van laken en saai

Volg in deze pop-up tentoonstelling in Museum De Lakenhal de stappen van het project Van Kade tot Zelfkant, waarin deze zomer door twee kunstenaars en een groep Leidenaren de traditionele stof Saai wordt gemaakt. Met een mobiel atelier reizen ze door het Singelpark in Leiden en volgen de stappen van een eeuwenoud proces om kledingstoffen te maken.

Saai

'Saai' is een populaire oude kledingstof die in Leiden werd gemaakt. Hierdoor werd Leiden in de 17e eeuw zelfs de belangrijkste stoffenstad van Europa. In Museum De Lakenhal ontdek je alles over de geschiedenis van Saai.

de geschiedenis van laken en saai

Dit project volgt de stappen van een eeuwenoud proces om stoffen te maken. Dit oude proces is te zien in verschillende werken in het museum en natuurlijk in het gebouw dat ooit gebruikt werd als lakenhal om stoffen in te keuren. Bekijk de geschiedenis van leids laken en saai op de eerste verdieping van het museum. Laat je rondleiden door de L@kenhal-app die je meeneemt langs de stappen en de werken.

Community Project

Saai maken is niet simpel. Wevers, spinners, vollers, ververs - allemaal werkten ze samen om stoffen te maken. Ervaar het binnenkort zelf in het Singelpark. Kunstenaars Nina Mathijsen en Sara Vrugt gaan drie maanden lang met deze kledingstof namaken voor Van Kade tot Zelfkant. Daarbij hebben ze jouw hulp nodig.

Meer info & Aanmelden

Het Saaie Symposium

Op 10 september wordt het resultaat van het project Van Kade tot Zelfkant ’s middags in Museum De Lakenhal onthuld. Die ochtend duiken we daarom graag samen met jou dieper in de ambachtelijke én de sociale kanten van de Leidse saainijverheid in de 17e en de 21e eeuw. Je krijgt een kijkje achter de schermen van het project en het ambachtelijke en maatschappelijke aspect van de Saainijverheid.

Bestel je ticketsHet project Van Kade tot Zelfkant is onderdeel van de tentoonstelling Welkom In Leiden?! die sinds 2020 in het Singelpark te zien is.