Home
tentoonstellingen

24 juni t/m 7 mei 2023

Tentoonstelling Van Kade tot Zelfkant

  • Bestel je tickets online
  • Download de Lakenhal-app en ontdek de geschiedenis van laken en saai

Volg in deze pop-up tentoonstelling in Museum De Lakenhal de stappen van het project Van Kade tot Zelfkant, waarin deze zomer door twee kunstenaars en een groep Leidenaren de traditionele stof Saai wordt gemaakt. Met een mobiel atelier reizen ze door het Singelpark in Leiden en volgen de stappen van een eeuwenoud proces om kledingstoffen te maken.

Saai

'Saai' is een populaire oude kledingstof die in Leiden werd gemaakt. Hierdoor werd Leiden in de 17e eeuw zelfs de belangrijkste stoffenstad van Europa. In Museum De Lakenhal ontdek je alles over de geschiedenis van Saai.

de geschiedenis van laken en saai

Dit project volgt de stappen van een eeuwenoud proces om stoffen te maken. Dit oude proces is te zien in verschillende werken in het museum en natuurlijk in het gebouw dat ooit gebruikt werd als lakenhal om stoffen in te keuren. Bekijk de geschiedenis van leids laken en saai op de eerste verdieping van het museum. Laat je rondleiden door de Lakenhal-app die je meeneemt langs de stappen en de werken.Het project Van Kade tot Zelfkant is onderdeel van de tentoonstelling Welkom In Leiden?! die sinds 2020 in het Singelpark te zien is.