Home

Tijdlijn Restauratie & Uitbreiding Museum De Lakenhal

2016 - 2019

Museum De Lakenhal vernieuwt! Op deze pagina vindt u alle mijlpalen in het restauratie en uitbreidingsproces. Deze pagina is georganiseerd op de chronologie van het restauratie- en uitbreidingsproces: de meeste recente ontwikkelingen staan bovenaan.

17 juli 2018

De nieuwe vleugel van Museum De Lakenhal aan de Lammermarkt wordt elke dag beter zichtbaar. Nadat eerder het witte geveldoek was verwijderd, zijn nu ook de bouwsteigers grotendeels afgebroken. Daardoor is het gebouw voor het eerst in volle glorie te bewonderen.

Foto's: Buro JP

1 mei 2018: Voorgevel weer in volle glorie te bewonderen

Afgelopen week zijn de steigers bij de voorgevel van Museum De Lakenhal verwijderd. De gevel van de 17e-eeuwse ‘Laecken-Halle’ is weer in oude luister hersteld, terwijl ernaast de nieuwe gevel van het museumcafé is verrezen. Zo komen heden en verleden samen.

Voor het eerst sinds lange tijd is de voorgevel weer volop te bewonderen. Vanaf de start van de restauratie en uitbreiding was deze aan het oog onttrokken door steigers. Voorheen was het voorplein decennialang overdekt door een glazen overkapping die het zicht op de monumentale gevel grotendeels blokkeerde.

Foto's: Buro JP

16 maart 2018: Nieuwbouw bereikt hoogste punt

De nieuwbouw van Museum De Lakenhal heeft op 16 maart 2018 het hoogste punt bereikt. Dit werd op feestelijke wijze gevierd. Museumdirecteur Meta Knol en wethouder Robert Strijk onthulden een lofdicht over Museum De Lakenhal op een groot geveldoek aan de bouwsteiger. Het gedicht ‘Laken’ is geschreven door voormalig Leids stadsdichter Wouter Ydema.

Foto: Buro JP

16 november 2017: NIEUWE TENTOONSTELLINGSVLEUGEL KRIJGT VORM

Begin deze week zijn zeven schaaldaken op de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Museum De Lakenhal geplaatst. Met een grote kraan werden de 30 ton wegende betonelementen voorzichtig op de zalen gelegd: een spectaculair gezicht.

‘Dit is een mijlpaal’, zegt Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal. ‘Vanaf nu kunnen we verder de hoogte in. Op de grote tentoonstellingszaal worden de volgende drie verdiepingen gebouwd en tegelijkertijd wordt begonnen met het metselwerk. We zien uit naar de voltooiing van de bijzondere nieuwe gevel aan de Lammermarkt.’ Het hoogste punt zal naar verwachting in het vroege voorjaar van 2018 worden bereikt. Knol: ‘Dat betekent dat we op tijd de sleutel van de aannemer terugkrijgen om het gebouw weer in te richten, als voorbereiding op de feestelijke heropening’.

Foto: Buro JP
Foto: Buro JP

6 maart 2017: EERSTE (MIJL)PAAL

Maandag 6 maart sloegen wethouder Robert Strijk en museumdirecteur Meta Knol de eerste paal van de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal. Begin dit jaar werd de sleutel overgedragen aan de aannemerscombinatie Nieuw-Laecken. Sindsdien zijn werkzaamheden ter hand genomen zoals de bescherming van waardevolle onderdelen van het gebouw, de demontage van onderdelen die vervangen worden, het doen van destructief onderzoek en het voorbereiden van de bouwwerkzaamheden. Nu was het moment daar voor het slaan van de eerste paal voor de nieuwbouw, die aan de Lammermarktzijde zal verrijzen.

Het feestelijke moment werd gevierd in het bijzijn van een groep van ruim honderd betrokkenen, op het voorplein van de zeventiende eeuwse ‘Laecken-Halle’. Voor het eerst sinds 1992 is dit voorplein nu weer te zien in de oorspronkelijke staat, zoals het in 1640 door architect Arent van ’s-Gravesande werd ontworpen. In 1992 kreeg het voorplein een tijdelijke, glazen overkapping om ruimte te bieden aan de kassa, garderobe en museumwinkel. Deze worden in de nieuwe situatie inpandig gerealiseerd. De monumentale voorgevel staat op dit moment volop in de steigers, zodat na de restauratie deze unieke gevel zich weer toont als in de hoogtijdagen van de zeventiende eeuw.

Foto: Hielco Kuipers

16 oktober 2016: FEESTELIJK AFSCHEID

Op zondag 16 oktober 2016 is Museum De Lakenhal voor het laatst geopend: van 6.30 uur tot 17.00 uur is het museum voor iedereen gratis toegankelijk. Er wordt een speciaal sluitingsprogramma gepresenteerd met VARA’s Vroege Vogels, lezingen, Art Talks en live muziek. Vanaf maandag 17 oktober 2016 is het museum gesloten tot aan de heropening in het voorjaar van 2019.

Robert Strijk, wethouder Cultuur: “De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal kan nu heel snel van start gaan. Hiermee krijgt Leiden het museum dat het verdient. Met ruimte voor de vaste collectie en prachtige nieuwe tentoonstellingszalen. Hier wordt de geschiedenis van de stad verteld. Ik ben dan ook erg blij dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van extra geld voor dit project. Het museum levert een belangrijke bijdrage aan de bloei van Leiden als cultuur- en museumstad.”

Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal: “Deze plannen kennen een lange voorgeschiedenis. Nu is het eindelijk zover. In samenwerking met de architectencombinatie Julian Harrap Architects (restauratie) en HappelCornelisseVerhoeven (nieuwbouw) zal Museum De Lakenhal laten zien dat een klassiek museum met een lange en roemrijke geschiedenis heel goed samen kan gaan met een eigenwijze en eigentijdse uitstraling. In het vernieuwde museum staat straks onze fantastische collectie van Leidse kunst, kunstnijverheid en geschiedenis weer op een voetstuk. Het publiek zal worden verwelkomd in een gerestaureerd entreegebied met alle faciliteiten die passen bij een 21e-eeuws, publieksgericht museum. We kijken ernaar uit om het resultaat van dit mooie project in 2019 aan iedereen te laten zien.”

Op zondag 16 oktober 2016 viert Museum De Lakenhal de laatste openingsdag met een feestelijk programma. De deuren van het museum zijn geopend vanaf 6.30 uur met ontbijt voor alle gasten en vrij entree. Vanaf 7.00 uur wordt in het radioprogramma Vroege Vogels live vanuit Museum De Lakenhal de winnaar van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek bekend gemaakt. De gehele dag zijn er diverse activiteiten: Art Talks door conservatoren en museumgidsen, toelichtingen over de restauratie en uitbreiding en een spetterend muzikaal programma door saxofoonkwartet ArtVark. Aan het einde van de middag wordt het museum officieel gesloten door directeur Meta Knol, wethouder Robert Strijk en stadsdichter Wouter Ydema.

12 oktober 2016: RESTAURATIE EN UITBREIDING VAN MUSEUM DE LAKENHAL VAN START

De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal kan van start. De Leidse gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met het beschikbaar stellen van het benodigde krediet om de plannen uit te kunnen voeren. De aanbesteding is gewonnen door bouwcombinatie Nieuw Laecken bestaande uit IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg Ameide.

Meer informatie?

Neem contact op met de afdeling Publiek van Museum De Lakenhal:
+31 (0)71 5165360
pr@lakenhal.nl