Home

PERSBERICHT

12 mei 2017

TOPSTUK THEO VAN DOESBURG VOOR HET EERST TE ZIEN IN LEIDEN

Museum De Lakenhal presenteert zaterdag 13 mei 2017 het werk Contra-compositie VII van Theo van Doesburg voor het eerst in het stadhuis te Leiden. Het werk werd door Museum De Lakenhal recent verworven op een veiling in Londen.

CONTRA-COMPOSITIE VII

Theo van Doesburg schilderde Contra-compositie VII in 1924 in Parijs, in de hoogtijdagen van De Stijl. Precies 100 jaar nadat Theo van Doesburg in 1917 in Leiden het gelijknamige tijdschrift De Stijl oprichtte, kan Museum De Lakenhal dit topstuk van internationaal belang voor altijd toevoegen aan de collectie. Contra-compositie VII werd begin maart 2017 aangekocht dankzij de genereuze steun van de Vereniging Rembrandt - mede dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit en haar BankGiro Loterij Aankoopfonds, het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal, het Lucas van Leyden Mecenaat, de gemeente Leiden, het De Banderfonds en een aantal anonieme, particuliere schenkers.

OP LOCATIE

Museum De Lakenhal is momenteel gesloten wegens restauratie en uitbreiding en presenteert het topstuk daarom op locatie. De primeur is voor Leiden, in de Burgerzaal van het stadhuis. Zaterdagmiddag 13 mei 2017 is iedereen van harte welkom om Contra-compositie VII (1924) door Theo van Doesburg te bewonderen. Het werk is van 13.00 – 17.00 uur vrij te bezichtigen

RIJKSMUSEUM

Vanaf 24 mei aanstaande is het topstuk te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam. Het topstuk zal in het vernieuwde Museum De Lakenhal vanaf de heropening in het voorjaar van 2019, een prominente plaats hebben in de vaste opstelling van de collectie.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Locatie: Stadhuis Leiden Stadhuisplein 1 - ingang bordes Breestraatzijde tegenover nr. 113 Vrij entree

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

BIJSCHRIFT

Collectie Museum De Lakenhal: Theo van Doesburg, Contra-Compositie VII, 1924

MEER INFORMATIE

Neem voor meer informatie contact op met Minke Schat, hoofd publiek Museum De Lakenhal T 06 11 01 88 31 E m.schat@lakenhal.nl lakenhal.nl