Home
19 mei 2021

De jury is eruit: vijftien ideeën tegen groeiverslaving zijn gekozen voor nieuwe expositie

Bijna 500 inzendingen van creatieve makers en denkers, 34 digitale pitches en 4 juryleden. Dat waren de ingrediënten voor de open call van Museum De Lakenhal. We zochten ideeën tegen groeiverslaving. En ze zijn gevonden: een jury heeft de vijftien beste ideeën geselecteerd. Vanaf oktober zullen deze te zien zijn in Museum De Lakenhal tijdens de nieuwe expositie If Things Grow Wrong.

Groeiverslaving

We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? Hoge werkdruk, koopverslaving en zelfs wereldwijde vervuiling… If things grow wrong, dan ontstaat er groeipijn in allerlei soorten en maten.

Groeiverslaving vraagt om creatieve oplossingen. Daarom deed Museum De Lakenhal begin maart in een open call de oproep aan creatieve makers en denkers op hun vooruitstrevende, logische of vreemde idee in te sturen tegen groeiverslaving. Bijna 500 inzendingen kwamen er binnen. Een jury bestaande uit Eva Rovers, Raki Ap, Liesbeth Staats en Wytske Visser heeft hieruit 15 makers geselecteerd die hun oplossing gaan uitwerken voor de expositie If Things Grow Wrong.

Meer over de open call en tentoonstelling

,,Mensen zien soms vergelijkbare problemen door groeiverslaving, maar ze denken in hele verschillende oplossingen. Ik kijk ernaar uit dat deze 15 een podium krijgen in het museum, en zo hopelijk aanzetten tot actie of gedragsverandering.’’

Jurylid Wytske Visser, coördinator publieksprogramma Museum De Lakenhal

De deelnemers

Van dansgezelschap tot laboratoriummanager, en van klimaatgesprek tot nieuwe kleren voor de keizer. In de expositie If Things Grow Wrong zijn dit najaar creatieve oplossingen te zien uit allerlei disciplines. De deelnemers komen uit Leiden, de rest van Nederland en van over de grens.

Dit zijn de vijftien geselecteerde ideeën (werktitels):

 • Open Blad van Barend Blom, Maarten Hoogslag (coach), Roel Rutgers (architect en meubelmaker) en Nienke Hoogvliet (kunstenaar)
 • Dubbelspraakvertaler van Evert van Leeuwen (wetenschapper en docent)
 • Letters from nature van Jeroen van der Most en Peter van der Putten (kunstenaar en wetenschapper)
 • The Paradox of Science van The Dream3D lab and SuperNatural Foundation
 • Future Fossils van Aart Kuipers en Walter van der Velden (ontwerpers)
 • Ken de Keten van Tinka van der Kooij (maker en onderzoeker)
 • En quête (des Marges Fluctuantes) van Guy Woueté (kunstenaar en activist)
 • Inheemse Perspectieven ‘The Future = Indigenous’ van Jesse van ’t Hull in samenwerking met non-profit organisatie NATV
 • Vlucht: vanitasstillevens van Zindzi Zwietering (fotograaf/beeldend kunstenaar)
 • Emperor’s New Robes van Henri Affandi kunstenaar uit Londen
 • Doosmens van UNCLTRD (Dina Al-Hamdany, Elisa Heath en Max Bernaerts, studenten Bouwkunde TU Delft
 • Taal voor de toekomst (in gesprek met de Noordzee) van Arita Baaijens (bioloog, schrijfster, ontdekkingsreizigster), Eeke Brussee (student sociologie), Axel Coumans (ontwerper) en Mark IJzerman (kunstenaar, AI-expert).
 • De dood van Mohammad Faizi Nazir oftewel ‘De Baardman’ (creatief verbinder, docent economie, goochelaar)
 • Kaia van Kim van den Belt (student design aan de kunstacademie in Groningen)
 • PLASTISCH van Dansblok in samenwerking met Amsterdamse filmmaker Jilles van Kleef

Juryrapport

Bij het beoordelen van de voorstellen heeft de jury gelet op verschillende criteria. Zo keken ze of het idee een stevige verbinding heeft met thema groeiverslaving. Daarnaast beoordeelden ze hoe prikkelend het concept is, en de (visuele) uitwerking ervan. Ook is gelet op multidisciplinariteit en meerstemmigheid, dus in hoeverre de gekozen vormen en invalshoeken van verschillende kandidaten elkaar aanvullen en uitdagen. De uiteindelijk gekozen voorstellen zijn onderscheidend doordat ze écht een oplossing bieden en bovendien aanzetten tot actie of verleiden tot gedragsverandering.

Om te weten wat de werken precies inhouden moet je nog even geduld hebben, maar het juryrapport licht alvast een tipje van de sluier op. Het rapport per deelnemer is hier te vinden:

juryrapport

De jury

De jury bestond uit vier personen met elk een heel ander perspectief op het thema:

 • Liesbeth Staats, journalist en programmamaker: ,,Ik vond het verrassend dat het probleem van groeiverslaving zo wijdverbreid is, of in elk geval zo sterk wordt gedeeld. Door jong en oud.''
 • Raki Ap, oud-militair, ambtenaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en klimaat- en antiracisme-activist: ,,De pitches waren een supermooie ervaring met al die bevlogenheid en creativiteit.''
 • Eva Rovers, schrijver, cultuurhistoricus en initiatiefnemer Bureau Burgerberaad: ,,De gekozen voorstellen waren voor mij onderscheidend doordat ze groot dachten, in systemische veranderingen
 • Wytske Visser, coördinator publieksprogramma bij Museum De Lakenhal: ,,Opvallend is dat een paar onderwerpen vaker terugkwamen. Verkeerde groei in de vorm van kanker, afval, de natuur een stem geven en de wens om je terug te trekken uit de ratrace, om er een paar te noemen. Het maakte daarbij niet uit of de inzender nou een wetenschapper of schoolklas was.''

Over de expositie

If Things Grow Wrong is een multidisciplinaire tentoonstelling over groeiverslaving. De expositie en het publieksprogramma starten in oktober 2021. De makers en het project zijn in de tussentijd te volgen via de website.