Home
programma primair onderwijs

Zeven eeuwen Leids Laken

Hoe zit dat nou, met die beroemde Leidse lakenindustrie?

Het gebouw van Museum De Lakenhal kent een rijke geschiedenis. In 1642 werd de prachtige ‘Laecken-halle’ gebouwd. Het gebouw vormde vanaf die tijd het centrum van de Leidse textielindustrie. Zeven eeuwen lang is de lakenindustrie enorm belangrijk geweest voor de stad en haar bewoners. Het Leidse laken genoot wereldwijde bekendheid. Het hoogtepunt van de lakenproductie lag in de 17e eeuw. Toen waren in talloze Leidse huizen thuiswerkers actief met het spinnen van de wol en het weven van de stoffen. Ook kinderen werkten mee.

Maar wat is dat precies, lakense stof? En wordt het nog steeds gemaakt? Tijdens deze interactieve museumles, die gegeven kan worden in het museum of in de klas, maken leerlingen kennis met de bijzondere geschiedenis van het museumgebouw en komen ze te weten hoe de Leidse lakense stof gemaakt wordt. Tijdens de workshop maken ze een begin met het zelf weven van een stukje stof op een weefplankje: de oerversie van het industriële weefgetouw. Dit lapje stof maar daarna uiteraard worden meegenomen om op school of thuis verder af te maken.

Deze museumles is geschikt voor leerlingen van groep 5 t/m 8. Het programma passen we aan het niveau van de leerlingen aan.

leerdoelen

Leerlingen leren:
• hoe lakense stoffen vroeger werden geproduceerd: van ruwe wol tot eindproduct
• hoe de 17e-eeuwse lakenhandel functioneerde
• hoe je verschillende soorten stoffen (textiel) kan onderscheiden
• wat het belang van de lakennijverheid voor Leiden en Nederland is geweest
• dat schilderijen een waardevolle bron van informatie kunnen zijn

kerndoelen


1, 2, 3, 4 en 12 (Nederlands)
44, 50, 51 en 52 (Oriëntatie op jezelf en de wereld)
54, 55 en 56 (Kunstzinnige oriëntatie)

praktische informatie

Voor dit programma ontvangen we je het liefst in Museum De Lakenhal. Bevindt je basisschool zich binnen 5 kilometer van het museum, maar kun je niet naar ons toe komen? Dan bieden we je dit programma ook in de klas aan, als onderdeel van het programma Kunst in je koffer.

IN HET MUSEUM

Duur: 90 minuten
Locatie: Museum De Lakenhal
Prijs per klas van max. 30 leerlingen: €150 incl. museumentree

IN DE KLAS

Duur: 90 minuten
Locatie: in de klas op een basisschool binnen 5 kilometer van Museum De Lakenhal
Prijs per klas van max. 30 leerlingen: €135


Vraag dit programma minimaal 2 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar boekingen@lakenhal.nl of bel naar 071 516 5357.