Ontwerptekening voor glas-in-betonwand, voormalig belastingkantoor Leiden, 1963-1967

Jan Meine Jansen

Dit is een van de voorstudies die Jan Menno Meine Jansen maakte voor een spectaculaire glas-in-betongevel in het voormalige belastingkantoor van Leiden. De schetsen laten een proces zien van speelse, lyrische abstracte vormen naar strengere abstracte vormen. Uiteindelijk zouden deze voorstudies leiden tot een enorme glas-in-betonwand die de volle hoogte besloeg van maar liefst zeven verdiepingen. De wand loopt achter het open trappenhuis en is geheel opgebouwd uit horizontale en verticale vlakken in variërende formaten, die zelf weer onderverdeeld zijn in kleinere vlakjes. Binnen het strakke stramien is toch een speels en gevarieerd geheel ontstaan. De glas-in-betonwand is een fraai voorbeeld van een synthese tussen architectuur en kunst: het verbindt twee vleugels met elkaar en geeft een kleur- en lichtsensatie die op elke verdieping anders is en aldus een eigen sfeer, een eigen identiteit aan elke verdieping geeft.

Multimedia

Images for this object are not available for download due to copyright restrictions. For more information please contact us.

Object

Title
Ontwerptekening voor glas-in-betonwand, voormalig belastingkantoor Leiden
Objectname
tekening
Inventory number
S 5793.5
Public domain

Public domain is a term used to indicate that works are no longer protected by copyright and related rights. In the EU, this is the case when the maker has been deceased for at least 70 years. In that case, there is no rightful claimant and there is no permission needed to use the work.

no

Creation

Maker
Jan Meine Jansen (maker)
Dating
1963-1967
Materials
houtskool, papier, krijt
Measurements
Algemeen: 16,6 × 11,6cm (166 × 116mm)

Subject

Topography
leiden

Acquisition

Dating
2017
Means of acquisition
Geschenk
Thanks to
Schenking van de familie
Questions?
collectie@lakenhal.nl
Receive our newsletter?
Subscribe